Gazdaság

KSH-JELENTÉS A GAZDASÁGRÓL – Elhatárolt teljesítmények

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint tavaly 5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Kiderült azonban az is, hogy 1995 és 1997 között az idehaza felhasználható jövedelem jelentősen elmaradt az országban megtermelttől.

Először végeztek most a statisztikusok olyan számításokat, amelyek során összevetették a bruttó hazai termék (GDP) és a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alakulását. Az előbbi az országhatáron belüli termelésből származó jövedelmet mutatja, míg a GNI nem számolja a külföldiek magyarországi vállalkozásaiból származó jövedelmet, viszont figyelembe veszi a magyarok külföldi befektetéseinek hozadékát. A GDP/GNI hányados alakulásából azt a következtetést lehet levonni, hogy 1995-ben a bruttó hazai terméknek még csak 6,9 százalékát, 1997-ben viszont már 8,6 százalékát állították elő a külföldi érdekeltségek. Mivel azonban a magyaroknak az elmúlt két-három évben megvalósított befektetései leghamarabb 1998-ban hoztak nyereséget, a tavalyi GDP/GNI arány várhatóan pozitívabb mérleggel zárul, mint az előző években.

A nettó tulajdonosi jövedelmeknél 1995 és 1997 között gyorsabban nőtt a visszaforgatott tőkejövedelmek mértéke. A vállalati visszaforgatott jövedelem 100 milliárd forintról 334 milliárdra emelkedett, a pénzügyi szektoré viszont 26,9 milliárdról 10,0 milliárdra csökkent.

A gazdaság növekedése a külső pénzügyi egyensúly jelentős romlása mellett valósult meg. A folyó fizetési mérleg passzívuma 1998-ban megközelítette a 2,3 milliárd dollárt. A nettó adósságállomány 1998-ban 1,2 milliárd dollárral emelkedett, és így december végén elérte a 12,3 milliárdot.

A külkereskedelmi forgalom 1998-ban erőteljesen nőtt: dollárban mérve az export 20, az import 21 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik