Gazdaság

BORSODCHEM-JUBILEUM – Jobbra várnak

A fél évszázados születésnapját ünneplő BorsodChem (BC) szomorú tőzsdei mélyrepülést élt meg az utóbbi hónapokban. A tavalyi negyedik negyedéves eredmények ugyan csalódást keltettek, de azóta a társaság számára kedvező árváltozások történtek a vegyipar világpiacán.

A legtöbb elemző hónapok óta egyértelműen vételre ajánlja a BC részvényét, a papír mégis az egyik legnagyobb vesztese az idei évnek. A január eleji 5700 forint körüli szinthez képest az árfolyam mintegy negyedével esett vissza, s ez lényegesen meghaladja a hivatalos tőzsdeindex, a BUX hasonló időszak alatti csökkenését.

A kedvezőtlen megítélést erősítette, hogy a BC február közepén csalódást okozott negyedik negyedéves számaival. Ezt alapvetően a PVC üzletág csökkenő haszonkulcsa okozta: a termék tonnánkénti ára a negyedik negyedévben az előző időszakban regisztrált 1100 márkáról 1000 márkára esett, miközben a fő alapanyag, az etilén ára stabilan 760 márka körül állt. Az idei első két hónapban azonban már számottevően javult a fedezet, hiszen az etilén spot piaci ára csaknem 600 márkáig esett, míg a PVC enyhén drágult. Az elemzői prognózisok átlaga egyébként 1999-re az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 25 százalékot közelítő növekedését tartalmazza. A konszenzusos becslés 1178 forint, ami alig 3,5 feletti P/E-hányadost jelent. A Credit Suisse First Boston friss elemzése egyébként az idei évre 1250 forintos EPS-t valószínűsít, és jövőre a mutató még ennél is magasabb, 35 százalék feletti növekedésével kalkulál. A 2000. évi 1708 forintos EPS így már csak 2,5 körüli P/E-mutatót eredményezne. Ezekkel a jelzőszámokkal a BC egyértelműen alulértékelt az európai vegyipari társaságokhoz hasonlítva.

Az értékelésnél fontos figyelembe venni, hogy az MDI-előállító kapacitás folyamatos bővítésének hatására a cég védettebb lesz a vegyipari ciklusoktól, hiszen az MDI ára jóval kevésbé hektikusan változik, mint a PVC-é.

Emellett több olyan fejleményre is sor kerülhet sor, amelyek egyenként is a BC-re irányíthatják a figyelmet. A jó eséllyel létrejövő román akvizíció – a Chimkomplex klórgyár megvétele -, esetleg egy horvát PVC-gyár megszerzése, és az átváltoztatható kötvény kibocsátása is ebbe a körbe tartozik.

Az optimista elemzői hangok mellett érdemes azt is tekintetbe venni, hogy a BC részvénye azok közé tartozik, amelyeknek árfolyama még semleges általános tőzsdei hangulatban is nagyot tud ugrani. Erre jó példa a tavaly április végi közgyűlés körüli néhány nap, amikor a jó negyedéves számok nyilvánosságra hozatala és az akvizíciós remények együttesen egy hét alatt közel 20 százalékkal dobták meg a kurzust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik