Gazdaság

Kulcs-kérdések

ADÓZÁSI ELKÉPZELÉSEK. A 2000. évi költségvetés összeállításakor 7 százalékos inflációval számol a pénzügyi tárca. Járai Zsigmond miniszter tájékoztatása szerint a jövőben csökkentenék a személyi jövedelemadó sávjainak számát, növelnék az adóalapot, emellett megmaradnának a családi kedvezmények, a többi preferencia viszont jelentősen szűkülne. Az egyik kidolgozott változat szerint lenne 0 százalékos sáv is, amelynek felső határa a családban lévő gyermekek számától függően változna. Emellett 3-4 millió forintig várhatóan 22 százalékos, a felett pedig 35-40 százalékos lenne a személyi jövedelemadó kulcsa.

DECEMBERI REKORDHIÁNY. A Magyar Nemzeti Bank előzetes számításai szerint 1998-ban a folyó fizetési mérleg hiánya 2 milliárd 264 millió dollár volt, amelyből 660 milliónyi deficit decemberben keletkezett. A pénzügyminiszter szerint önmagában ez a fejlemény még nem indokol külön intézkedéseket. Járai Zsigmond úgy véli, továbbra is reális lehetőség van arra, hogy a GDP az idén 5 százalékkal bővüljön, így nincs szükség sem pótköltségvetésre, sem külön megszorító intézkedéscsomagra. Járai egyébként 1999-re 2,5 milliárd dolláros folyómérleg-hiányt tart valószínűnek, 2000-ben pedig a legoptimistább variáció szerint 2,2 milliárd, míg a legrosszabb alapján 3 milliárd dollár lesz a szóban forgó deficit.

IPARI TERMELÉS. Tavaly az ipari termelés 12,6 százalékkal növekedett 1997-hez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából (lásd a grafikont). A korábbi évekhez képest magas ráta eltakarja, hogy a dinamika az év vége felé lassult. Az előzetes adatok alapján a termelés decemberben például – a szezonálisan kiigazított indexek szerint – 1,2 százalékkal csökkent novemberhez képest.

ESÉLYTELEN METRÓ. A külföldi befektetők sem tudták meggyőzni a magyar kormány illetékeseit a 4-es metró beruházásának szükségességéről. A megbeszéléseken a kabinet képviselői megerősítették: továbbra is ellenzik a beruházást, ezzel szemben a jövőben is számítanak a külföldi befektetőkre – köztük az Európai Beruházási Bankra – egyéb infrastrukturális projektek finanszírozásánál.

NYITOTTABB TŐZSDE. A külföldi befektetők február 8-tól a határidős egyedi részvényekre is adhatnak megbízást a Budapesti Értéktőzsdén – jelentette be a börze vezetése. A külföldiek megbízásait azok a származékos szekcióban tagsággal bíró brókercégek fogadhatják el, amelyek üzletszabályzata megfelel a devizahatósági engedélyben és a tőzsde vonatkozó szabályzatában foglaltaknak. A külföldiek eddig csak a BUX-kontraktusra köthettek ügyleteket a határidős piacon.

VISSZATÉRÍTÉSI VITA. A pénzügyi tárca állásfoglalását kérte a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége arról, hogy lehet-e adó-visszatérítést kérni az 1996-97. évi tőzsdei határidős ügyletek veszteségei miatt. A kérdésben korábban jogértelmezési vita támadt a szövetség és az adóhivatal között: az előbbi úgy véli, hogy a hatóság törvényértelmezése és gyakorlata ellentétben áll egy alkotmánybírósági határozattal, amely szerint “nem valós jövedelem adóztatása alkotmányellenes”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik