Gazdaság

KÖNYVISMERTETÉS – Kiegyenlítő gyakorlatok

(Kenneth Davey-Péteri Gábor: A helyi önkormányzati pénzügyi rendszer átalakítási lehetőségei, 268 oldal; Pontes Kft., 1998.)

Szükségessé vált a hazai önkorimányzati rendszer reformja – derül ki abból a kötetből, amellyel a múlt esztendő végén rukkolt elő Kenneth Davey és Péteri Gábor, a téma két avatott szakértője. A települések jelenlegi finanszírozási struktúráját több oldalról kritizálják, mivel az egyfajta átmenetet képez a kiegyenlítő és a forrásokat helyben hagyó rendszerek között.

A szerzők szerint a radikális megoldások egyikeként az állami támogatások egész szerkezetét – kivéve a személyi jövedelemadó származási helye szerinti hányadot – egyetlen kiegyenlítő szubvencióval lehetne helyettesíteni. Az ilyen támogatási rendszer egy átlagos, egy főre jutó szubvención alapulna. A modell egyik előnye a birminghami egyetemi tanár és a hazai szakember szerint az lenne, hogy lehetőség kínálkozna arra: a település területére jutó támogatás egy részét megosszák a többcélú önkormányzati társulásokkal.

Amennyiben nem sikerülne a jelenlegi szerkezetet ilyen radikális módon felváltani egy másik rendszerrel, akkor fokozatos módosításokra van szükség. Az egyik alternatíva szerint például a gépjárműadóból befolyó összeg felét a kormány a megyéknek adná. Egy másik, a könyv záró fejezetében szereplő ajánlás a személyi jövedelemadó településeknél maradó hányadát emelné, illetve azt szorgalmazza, hogy az általános forgalmi adó egy részét adják át a helyi önkormányzatoknak.

A kötet, amely a szerzők több évtizedes kutatómunkáját összegzi, áttekinti az önkormányzati pénz-ügyek elméleti kereteit, s átfogó képet nyújt a külföldi és hazai gyakorlati alkalmazásokról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik