Gazdaság

Karnevál

BRAZIL VÁLSÁG. A változatosság kedvéért ezúttal Brazília pénzügyi válsága rázta meg a világ tőkepiacait. Meredeken zuhant a tőzsdeindex, s mindez árfolyamzuhanást okozott a világ tőzsdéin, többek között a budapesti parketten is. Végül a brazil jegybank kénytelen volt hozzájárulni a real árfolyamának lebegtetéséhez, s felemelték az irányadó kamatlábakat is.

REALBANK-VÉG. Az Országos Betétbiztosítási Alap fogja kártalanítani a Realbank betéteseit, miután az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet múlt héten visszavonta a hitelintézet tevékenységi engedélyét. A felszámolásra ítélt Realbank fiókjai és kirendeltségei január 22-től fogadják a kárvallott betéteseket és fizetik ki nekik – egymillió forint értékhatárig – betétjeiket. A bank ügyfelei döntően kisbetétesek.

ÚJ GAZDASÁGSTRATÉGIA. Készül a kormány gazdasági stratégiája. Chikán Attila gazdasági miniszter a fő célok között említette, hogy gyors és kiegyensúlyozott gazdasági bővülést szeretnének elérni, emellett növelni akarják a versenyképességet is. A miniszter kiemelte a vonzó befektetési környezet kialakítását, a fejlődési egyenlőtlenségek csökkentését, a harmadik évezredre való felkészülés szükségességét, valamint az úgynevezett tudásalapú társadalom kialakítását.

EGY JÓ ÉV. A központi költségvetés szempontjából 1998. sikeres, jó év volt – jelentette ki Thuma József, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Az államháztartás konszolidált előzetes hiánya tavaly a GDP-hez képest 4,6 százalék körül alakult (lásd a grafikont), ami a tervezett 4,9 százaléknál jóval kedvezőbb. A többek között a Postabank és a Magyar Fejlesztési Bank miatt hozott rendkívüli intézkedések következtében az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 6,8 százalékra (693,5 milliárd forintra) emelkedett; a rendkívüli intézkedések nélkül a hiány csak 473,8 milliárd forint.

PESSZIMISTA PROGNÓZIS. Lassul a magyar gazdaság növekedése – állítja a GKI Gazdaságkutató Rt. a cég által számított konjunktúraindex tavalyi, szinte folyamatos mérséklődése alapján. Az index decemberben már kétéves mélypontra süllyedt. Ami a lakossági várakozásokat illeti, azok 4 hónapja egyre pesszimistábbak; e téren az év végi “zuhanás” 1998. legborúlátóbb hónapjává tette a decembert.

MATÁV: A MONOPÓLIUM VÉGE? Ez év április végéig megszülethet a megállapodás a Matáv és a magyarországi helyi telefontársaságok monopoljogainak lerövidítéséről. A Matáv ebbéli jogosítványai 2001 végéig, a helyi telefontársaságokéi 2002 októberének zárásáig élnek. A közlekedési és hírközlési tárca szándékai szerint az országos szolgáltatónál egy évvel, a helyieknél 10 hónappal rövidítenének, a napokon belül megkezdődő tárgyalások eredményeként.

PRECEDENS PERNYERÉS. A Business Software Alliance Magyarország pert nyert a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatallal szemben. A bíróság illegális szoftverhasználatért első fokon kártérítésre kötelezte a hivatalt. Ez volt az első eset, hogy magyar bíróság elmarasztalta az alperest külföldi szoftvertulajdonos sérelmére elkövetett jogsértésért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik