Gazdaság

DCS MOBILTENDER – Sávkapcsolás

Még januárban kiírják az 1800-as DCS mobiltelefon-rendszer koncessziós pályázatát. Várhatóan a meglévő két GSM-szolgáltató mellé választanak egy harmadikat is, mely cég az 1800-as hálózat kiépítése mellett - kiegészítésképpen - kap majd egy szűkebb sávot a 900-as frekvencia-tartományban is.

A iGSM-hálózatok egyre isűrűbben jelentkező üzemzavarai és a külpiaci körülmények (például az, hogy a szomszédos Szlovákiában a múlt héten írták ki az 1800-as pályázatot) sürgetik a hazai tender megjelenését. Eredetileg tavaly augusztusban kellett volna kihirdetni ezt a pályázatot, ám az előbb szakmai, később pedig politikai okok miatt elhúzódott.

A hírközlési tárca számára az okozta a legfőbb gondot, hogy eldöntse: kapjon-e a két, már működő mellett az új, harmadik cég is GSM-szolgáltatási engedélyt. A jelenleg piacon lévőkkel aláírt koncessziós szerződésben ugyanis a magyar állam azt vállalta, hogy nem ad ki újabb licencet a 900 megahertzes frekvenciasávon. Ezért az ígéretért egyenként 50 millió dollárt fizettek a GSM-társaságok.

Egyelőre még nem lehet tudni, pontosan mit jelent az új piaci szereplő megjelenése. A KHVM illetékese elképzelhetőnek tartja, hogy a vezetékes szolgáltatók által használt frekvenciákból fokozatosan kaphat egyre többet az új társaság.

A kiírandó DCS-tender bizonyos kizárólagosságot is biztosít majd a leendő befektetőknek; ennek mibenlétéről azonban egyelőre nem lehet többet tudni. Egy viszont biztos: a pályázati szövegben szerepel a hazai beszállítók alkalmazásának kötelezettsége, s meglehet, a minél magasabb magyar beszállítási arány előnyt jelenthet a pályázatok értékelésénél, a szerződéskötésnél. A tenderben lesznek tulajdoni korlátok is. Ilyen például, hogy a honi távközlési piacon már bentlévő cég nem szerezhet 5 százaléknál nagyobb részt az új DCS-társaságnál.

Ha minden a mostani elképzeléseknek megfelelően alakul, áprilisra megszülethet a pályázati eredmény és jöhetnek a szerződéskötések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik