Gazdaság

AGRÁRPANASZOK – Visszahatnának

Megint az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulnak az agrártermelők, ezúttal az 1999-re szóló, a sertésekre vonatkozó garantált árak csökkentése miatt. Emellett szerintük a gabonafelvásárlásban is megkülönböztetés történt, amikor a 20,8 hektár alatti gazdákkal kivételezett a szaktárca.

Április elsejétől lefelé móidosította a korábban már meghirdetett idei sertés garantált árakat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). Amint azt a szaktárca illetékesétől megtudtuk, a legjobb minőséget jelző “E” osztályban a kilogrammonként 270 forintról 216 forintra, az “U” osztályban 250 forintról 200 forintra, az “R” osztályban pedig 228 forintról 182 forintra csökkent a garantált ár. (Ennyi felvásárlási garanciát mindenképpen ad a tárca az agrártermelőknek akkor is, ha még alacsonyabbra zuhannának a piaci árak.)

A termelőket hátrányosan érintő változtatást visszahatónak, alkotmánysértőnek tartja a legnagyobb agrár-érdekképviseleti szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Sérelmezi, hogy a garantált ár ismeretében készített éves üzleti tervek alapján a folyó termelés, beruházások miatt már “visszaható” az intézkedés, hiszen kilónként mintegy félszáz forinttal csökkentek a garantált árak. Ígéretéhez híven a szövetség – mondta el Filipsz László titkár – a héten megkezdi annak a beadványnak az összeállítását, amellyel az AB-hoz fordul.

A MOSZ szerint a búza esetleges állami felvásárlásához szükséges minőségi előírásokat is túl későn szigorította a tárca, amikor július helyett októberben hirdette meg azokat. Ezáltal sok termelő eleve nem élhet a garantált áras felvásárlással. Ám ez ügyben csak akkor fordul a szervezet az AB-hoz, ha az FVM-mel végleg nem tud megegyezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik