Gazdaság

KÍSÉRLETI VÁROS DÁNIÁBAN – Digitális életvitel

Egy dániai kisváros, Naestved lakói és hivatalnokai 1999-től digitális aláírások segítségével jogérvényes dokumentumokat küldhetnek és fogadhatnak elektronikus úton, illetve intelligens kártyákat is használhatnak. Az újévkor útjára induló kísérletet ősz eleje óta készítik elő, a dán műszaki minisztérium választása a napokban esett a Koppenhágától mindössze egyórás autóútra fekvő, 46 ezer lakosú városkára.

Naestved ideális helyszín a digitális aláírások bevezetésére, a városban ugyanis egy korábbi projekt keretében nagysebességű adatátvitelre alkalmas kábelhálózatot építettek ki, amelyre a lakosság több mint 25 százaléka már rá is csatlakozott. A városi önkormányzat már bevezette az IBM Kontura/GoPro nevű alkalmazást. Ez a Lotus Notes alapú önkormányzati szoftver egy központi adatbázisban egyesíti az adatokat, amelyekhez így a NaestvedNet közvetítésével az egész közösség hozzáférhet. A szoftvert most továbbfejlesztik, hogy alapul szolgáljon az első háromféle digitális igazolvány bevezetéséhez. A város egy AquA nevű elektronikus beszerzési projekten is dolgozik az IBM-el közösen. Ezt kombinálni fogják az új digitális igazolvány projekttel, azon célból, hogy elektronikus piacot teremtsenek a város és a helyi kereskedők között.

A digitális aláírások kulcsfontosságúak lesznek az elektronikus társadalomban és gazdaságban. Ezek bizonyítják a feladó személyazonosságát az online tranzakciók során, valamint egyfajta elektronikus “pecsétként” biztosítják, hogy az adatátvitel alatt illetéktelenek ne férhessenek hozzá a digitális dokumentumokhoz. A dán kormány még az idén megalkotja a digitális aláírásokra vonatkozó törvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik