Gazdaság

MÉLYPONTON AZ OLAJÁR – Házassági ajánlat

Az ipar történetének legnagyobb fúziója lehet két olajipari óriás, az Exxon és a Mobil tervezett egyesülése, amelyről a Financial Times adott hírt. Az érintettek megerősítették az előkészítő tárgyalásokat, a végleges döntés még várat magára, s abban a versenyhatóságoknak is lesz szavuk. Az újabb frigy hírének szárnyra kelésével egy időben soha nem látott mélypontra zuhant az olaj ára a londoni tőzsdén. Elemzők szerint a fekete arany árának mélyrepülése felgyorsítja a koncentrációt az iparágban.

Nem sikerült megállapodni a kitermelés csökkentésében az OPEC tagországainak múlt heti bécsi értekezletén. A 11 olajexportáló ország képviselői mindössze abban egyeztek meg, hogy 1999. június végéig végrehajtják a már elhatározott 2,6 millió barrel/napos kvótacsökkentést. Mindez kevésnek bizonyult az olajárzuhanás megfékezéséhez. Az év eleje óta 40 százalékkal olcsóbbá vált energiahordozó ára a múlt pénteken az 1973-as olajsokk idején mért szintre zuhant vissza: Londonban 10,85 dolláron forgott a Brent minőség barrelje, ami a legalacsonyabb érték 1988 júniusa, az International Petroleum Exchange-en való jegyzés kezdete óta.

Az olajárzuhanás egyenes következményeként értékelik a szakértők az iparági fúziókat. A folyamat augusztusban a BP és az Amoco egyesülési projektjével indult be, a brit-amerikai kettős december vége előtt megvalósuló egybeolvadása révén egy 107,6 milliárd dolláros éves forgalmú társaság jön létre. Szeptemberben a Shell és a Texaco is részleges fúzióról döntött, a brit/holland-amerikai páros a finomítás és a disztribúció területén szövetkezett.

Az Exxon és a Mobil esetleges kézfogója révén létrejövő óriáscég megelőzheti az olajipari világrangsort 128,2 milliárd dolláros éves forgalommal vezető Shellt. Az Exxon – a jelenlegi második helyezett – forgalma 120,3 milliárd dollár, tőzsdei értéke 177 milliárd dollár. A Mobilt közel 60 milliárd dollárra értékeli a piac, 65,9 milliárd dolláros éves forgalmával pedig negyedik a ranglistán. A Mobil egyébként erősen megsínylette az olajpiaci gondokat, harmadik negyedéves nyeresége 45 százalékkal maradt el az előző negyed eredményétől. Az Exxon ennél kisebbet veszített, összesen 22 százalékos profitcsökkenésről számolt be. A két cég együttesen 100 országban lenne jelen, mintegy 122 ezer alkalmazottal, világelső lenne az olajfinomítás terén is.

Az olajárcsökkenés egyébként szinte kivétel nélkül eddigi tevékenységük átvizsgálására, újraértékelésére kényszeríti az ágazatban érdekelteket, így a legnagyobbakat is. A Shell a közelmúltban döntött úgy, hogy 20 százalékkal leépíti kitermelő kapacitását, bezárja Sola nevű norvégiai finomítóját és az erőátcsoportosítás jegyében a rotterdami Pernis finomítóban lévő 10 százalékos érdekeltségét a norvég Statoil finomító részlegének 22 százalékos részvénycsomagjára cseréli. E lépéseket a vállalatnál a harmadik negyedéves nyereségnek előző három hónaphoz viszonyított 55 százalékos csökkenésével indokolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik