Gazdaság

Nemzeti ügyek

KÉSZ A BÜDZSÉ. A kormány elfogadta a jövő évi központi és tb-költségvetés tervezetét. A büdzsé sarokszámai változatlanok maradtak; a tervezet szerint jövőre az államháztartási hiány 457,5 milliárd forint lesz. Mivel a tb kiadási többletét várhatóan az indokolttá vált vagyoneladás sem fedezi, a központi költségvetésből 140 milliárd forintot kell fordítani erre a célra. A gyógyszer-támogatási rendszerre maximum 123 milliárd forintot szánnak.

SZÍNHÁZKOMÉDIA. Mégsem épül meg a Nemzeti Színház az Erzsébet téren, ahol a korábban elfogadott terveknek megfelelően már előrehaladtak a munkálatok. Itt a kormány álláspontja szerint mélygarázst alakítanának ki, míg a Nemzeti – 10,7 milliárd forintos beruházás keretében – egy korábban már elvetett helyszínen, a Városliget szélén épülne fel. A fővárosi önkormányzat vezetői, élükön a főpolgármesterrel, nem értenek egyet a döntéssel, a II. kerület fideszes polgármestere viszont szükség esetére felajánlotta a Margit körúti Ganz-telep területét.

MEGDICSÉRT NYUGDÍJREFORM. Már csaknem 1,2 millió állampolgár lépett át a régi nyugdíjrendszerből az újba – közölte László Csaba. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi költségvetéséből hiányozni fog ugyan mintegy 80 milliárd forintnyi járulékbevétel, de az összeg a magánnyugdíjpénztárakba áramlik át és hosszú távon – a befektetések révén – segíti a gazdaság fejlődését. A Világbank egyik nyugdíjbiztosítással foglalkozó vezető közgazdásza szerint Magyarország világviszonylatban is élen jár a nyugdíjreform megvalósításában.

BIZTATÓ TŐZSDE. Két egymást követő tőzsdenap alatt 741 ponttal emelkedett a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, s ismét a 6 ezer pontos határ közelébe került. A BUX múlt pénteki 252 pontos emelkedését az e heti nyitónapon további 489 pontos (9,2 százalékos), rekordközeli indexnövekedés követte. Kedden a börze számítógépes rendszere túlterheltség miatt felmondta a szolgálatot, újraindítani is csak többszöri kísérlet után sikerült; az index végül a hétfőinél 66 ponttal alacsonyabban, 5735 ponton állapodott meg (lásd a grafikont).

BB-PROGNÓZIS. Lassuló gazdasági növekedéssel kell számolni jövőre a magyar gazdaságban – állítja Bihari Péter, a Budapest Bank vezető közgazdásza, aki úgy véli: az exportnövekedés fékeződése miatt az idei 5,0 százalékos emelkedést követően jövőre 3,8-4,2 százalékos GDP-bővülés várható. Ebben az évben 17, jövőre 10-13 százalékkal erősödik a magyar kivitel. Az import gyorsabb felfutása következtében 500-600 millió dollárral nagyobb külgazdasági hiány várható 1999-ben, ami két év alatt 1,5 milliárd dolláros pozícióromlást jelent. A GDP-hez mért fizetésimérleg-hiány évek óta javuló értékében fordulat következik be, a mutató az idei 0,95 százalékról 1999-ben 1,70-re emelkedik.

VISZIK A BÚZÁT. Az élénkülő külpiaci kereslet és az emelkedő árak hatására felgyorsult a magyar búzaexport. Októberben e kenyérgabona világpiaci ára tonnánként 5-10 dollárral emelkedett – igaz, még így is jóval 100 dollár alatt van. Az Agrárrendtartási Hivatal szerint október 26-ig 1 millió 438 ezer tonna búza hagyta el az országot, szemben a tavalyi 971 ezer tonnával. A hivatal vezetője szerint akár 2 millió tonnás búzaexport is megvalósulhat az év végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik