Gazdaság

Szezon-nyitó

ADÓCSÖKKENTÉSI TERVEK. Kedden megkezdődött az Országgyűlés őszi időszaka, amelynek egyik legfontosabb programpontja a jövő évi költségvetés, illetve ahhoz kapcsolódva az új adótörvények elfogadása lesz. A kormány tervezete szerint jövőre 400 ezer forint alatt 20, 400 ezer és 1 millió forint között 30, a felett pedig 40 százalékos kulccsal adóznak majd jövedelmük után a magánszemélyek. Összességében az adóterhelés a személyi jövedelemadó területén 21,0-ről 20,2 százalékra csökkenne, míg a munkáltatók járulékterhei 6 százalékkal mérséklődnének.

OROSZ VÁLSÁG, MAGYAR GONDOK. Eladási nehézségeket okoz a magyar exportőrök számára az egyre mélyülő orosz gazdasági válság. Moszkvai magyar külkereskedői körök szerint már a vevőktől egyébként befolyó teljesítéseket is lehetetlen átutalni. A konzervipari cégek szállításai gyakorlatilag megbénultak, mert nincs garancia a fizetésre.

BERAGADT KINNLEVŐSÉGEK. Összesen 104 milliárd forint kintlévősége van a magyar bankrendszernek Oroszországban, ebből azonban csupán 25 milliárd forint kifizetése kérdéses – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Az összes kinnlevőség mintegy felét az energiaszállítások finanszírozása adja, s e pénzek Surányi György reményei szerint előbb-utóbb meg is érkeznek.

ÚJABB INTERVENCIÓ. A jegybank hétfőn újra beavatkozott a forint védelmében. Mivel a bankközi piacon a honi fizetőeszköz árfolyama gyakorlatilag a kereskedés egész ideje alatt az intervenciós sáv tetején, azaz a középárfolyam felett 2,22-2,25 százalékkal mozgott, a jegybank több kereskedelmi banknak is devizát adott el forintért cserébe. Járai Zsigmond szerint nem tervezik az intervenciós sáv szélesítését. Bejelentette, hogy jövő év január elsejétől várhatóan újabb 0,1 százalékponttal, 0,6 százalékra mérséklődik a forint havi leértékelési üteme.

TOVÁBB NŐTT AZ IPARI TERMELÉS. Előzetes adatok alapján az ipari termelés 1998 júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva 15,4, júniushoz képest pedig 4,4 százalékkal növekedett (lásd a grafikont). A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az év első 7 hónapjában a termelés volumene 14,1 százalékkal haladta meg az 1997 megfelelő időszakában regisztráltat. Júliusban az ipari termelői árak az egy évvel korábbi bázist 10,2 százalékkal, míg a júniusi értéket 0,3 százalékkal múlták felül.

MAGYAR MENTESSÉGI KÉRELMEK. Hazánk három átmeneti igényt nyújtott be abban a dokumentumcsomagban, amelyet hétfőn juttattak el Brüsszelbe. A három derogációs javaslat egyike a távközlés liberalizálásának befejezésére kér egyéves haladékot; a másik a gyógyszertermékekre alkalmazandó kiegészítő védelem bevezetéséhez remél öt esztendei átmenetet; míg a harmadik a termékfelelősség küszöbértékének alkalmazására vár ugyanekkora halasztást.

ISMÉT HÁGA ELŐTT A BŐSI ÜGY. Kiegészítő ítéletért folyamodott a napokban Szlovákia a hágai Nemzetközi Bírósághoz a bős-nagymarosi vízi erőmű ügyében. Pozsony azért tartja szükségesnek az újabb ítéletet, mert úgy véli, Magyarországban nincs meg az akarat a tavaly szeptemberben hozott verdikt betartására. A szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy a bíróság felveszi-e újra a pert, s illetékesnek minősíti-e magát az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik