Gazdaság

ETIKAI BEFEKTETÉS

A “hagyományos” befektetési szempontok mellett etikai, ökológiai, társadalmi felelősséget illető nézőpontok egészítik ki az úgynevezett etikai befektetéseket. Ezek gyökerei a húszas évekre és a metodista egyházra nyúlnak vissza, amelynek vezetői akkoriban határozták el, hogy – bár korábban azt pusztán szerencsejátéknak bélyegezték – tőzsdézni kezdenek. Bizonyos társaságokat, kiváltképp a szerencsejátékkal és szeszes itallal foglalkozókat azonban kizárták a portfoliójukból. Nagy-Britanniában az első kezdeményezés a hetvenes évek elejére datálódik, ám az akkori etikai befektetési alapot a hatóságok végül nem jegyezték be. Az első, etikai szempontokat is figyelembe vevő alap, a Friends Provident, 1983-ban jött létre, s még abban az évben további három követte – köztük élet-

és nyugdíjbiztosításokkal foglalkozók. Az Ethical Investment Research Service adatai szerint ma Nagy-Britanniában 44 ilyen alap működik, amelyek közül továbbra is az elsőként alakult a legnagyobb, a maga közel 600 millió fontos vagyonával.

Ez az alap egyébként a FTSE 100-as indexéből 17 társaságot értékel befektetésre érdemesnek; olyannak tehát, ahol a szigorú üzleti, nyereségmaximalizáló törekvéseket etikai elvek megvalósításával ötvözik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik