Gazdaság

Vége az aratásnak

POSTABANKI VÁLTÁSOK. Új, héttagú igazgatóságot választottak a Postabank augusztus 7-i rendkívüli közgyűlésén a részvényesek a korábban lemondott vezetők – köztük Princz Gábor elnök-vezérigazgató – helyett. A vezérigazgatói teendőkkel Auth Henriket bízták meg. A rendezvényen Járai Zsigmond pénzügyminiszter nem rejtette véka alá: a nem megfelelő tartalékolás miatt a hitelintézetnél további több tíz milliárd forintnyi állami megerősítésre lesz szükség. Bár a Postabank számos esetben megsértette a hitelintézeti törvény előírásait, a tőkehiány pedig meghaladja a 100 milliárd forintot, a kormány egyelőre nem vizsgálja a leváltott menedzsment felelősségét.

ALIG NŐTT A BÜDZSÉHIÁNY. A hetedik hónap végéig 212 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés deficitje – ez mindössze 17 milliárddal több a júniusi záróértéknél. Júliusban a bevételek 247 milliárd forintot, míg a kiadások 264 milliárdot tettek ki. Az államháztartás együttes konszolidált hiánya 244,5 milliárd forintot ért el. Az elkülönített állami pénzalapok eközben 17,7 milliárdos többlettel zártak, míg a tb-alapok együttes deficitje 50 milliárdra rúgott.

VÁLTOZÓ VAGYONKEZELÉS. Módosítani kell az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. idei üzleti tervét, miután az első félévben több mint 3 milliárd forinttal túllépték a kiadási előirányzatokat. A szervezet új vezetése gyorsítani kívánja a privatizációs döntéseket, és nagyobb hangsúlyt helyez a jobb helyzetű állami cégek működtetésére. Várhatóan az ÁPV Rt. kezelésébe kerülnek a Pénzügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt lévő vállalatok, pénzintézetek, így például a Magyar Fejlesztési Bank, az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító is.

LESZÁLLÓ ÁGBAN A TŐZSDÉK. Általános árfolyamzuhanás jellemzi a világ tőzsdéit, amit erősített az a nem hivatalos információ is, amely szerint Indonézia képtelen fizetni néhány, korábban már átütemezett adósságát. A nemzetközi tőzsdéken tapasztalható visszaesés miatt az egy évvel korábbi szintje alá esett vissza az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX (lásd a grafikont). Az e hét keddi záróérték 716 ponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. Az elemzők egyelőre borúlátóak a kilátásokat illetően, mivel a világ vezető tőzsdéin ugyancsak hanyatlanak az árfo-lyamok.

BEGYŰJTÖTTÉK A BÚZÁT. A hét végéig országosan befejeződik a búza betakarítása. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint az aratás az idén – elsősorban a szeszélyes időjárás miatt – nehezebb volt a szokásosnál. A munkát az is gátolta, hogy az abban részt vevő mintegy 9 ezer kombájn zöme műszakilag már elhasználódott. Az idén egyébként 1,18 millió hektárról gyűjtöttek be kenyérnekvalót. A termés az előzetes becslés szerint 5 millió tonna lesz; a hektáronkénti átlaghozam 4,2 tonnára tehető. Eddig az állam mintegy 75 ezer tonna búzát vásárolt fel a gazdáktól a garantált áras konstrukció keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik