Gazdaság

Forró nyár

VAGYONADÓ JÖVŐRE? Járai Zsigmond pénzügyminiszter a múlt héten bejelentette: a korábban már többször felvetett kamat- és vagyonadó bevezetését tervezik. A tárca politikai államtitkára utalt arra is: ezek az elképzelések már a jövő januártól megvalósulhatnak. Mindezt az indokolja, hogy csak a kamatadó bevezetése nélkül nem csökkenthetők jelentősebben a személyi jövedelemadó kulcsai. Megkérdezett gazdasági szakemberek szerint a kamatadó veszélyeztetheti az inflációmérséklési terveket, és a lakosság megtakarításait más, kevésbé kívánatos formákba terelheti át.

JAVÍT A NOMURA. A költségvetési hiány kivételével folyamatosan javulnak a magyar gazdaság makromutatói – olvasható a világ egyik legtekintélyesebb értékforgalmi és piacfigyelő cége, a Nomura negyedéves felmérésében. A jelentés szerint a bruttó hazai termék (GDP) 5,5 százalékkal fog bővülni 1998-ban. A vártnál is erőteljesebb exportteljesítmény miatt a Nomura lefelé, egymilliárd dollárra módosította az idei várható folyó fizetési mérleg hiányára adott korábbi, még 1,5 milliárd dollárról szóló előrejelzését, a 16 százalékos év végi inflációról szóló prognózist pedig 15 százalékra szállította le.

MEDVE MOSZKVÁBAN. Hét egymást követő napon át folyamatosan zuhantak az árak a moszkvai tőzsdén. A befektetők szerint a politikai bizonytalanság miatt nem sikerül megoldani az ország súlyos pénzügyi válságát. A börze RTS-indexe hétfőn 9,1 százalékkal 143,46 pontra zuhant a pénteki 157,54 pontról, a forgalom pedig 26-ról 24 millió dollárra esett vissza. A mutató a múlt héten kezdett el erőteljesen süllyedni, miután az orosz parlament alsóháza elutasította a kormány bevételnövelő terveinek többségét.

MÉLYÜL A GABONAVÁLSÁG. A csütörtöki kormányülésre készíti el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt a beszámolót, amely a gabonaválság enyhítésére hozott intézkedések költségeit elemzi. A szaktárca a saját források mellett további támogatásokat tart szükségesnek a költségvetés tartalékából, amit azonban nem támogat sem a pénzügy- sem a gazdasági miniszter. Torgyán József egy hétvégi nyilatkozatában agrárdemonstrációkkal fenyegette meg a pénzügyminisztert arra az esetre, ha nem teremt forrásokat az FVM intézkedéseihez.

VÍZLÉPCSŐ-ÜGYEK. A Gazdasági Minisztériumban megkezdték a dunai vízlépcső ügyével foglalkozó kormányzati előterjesztés elkészítését. A javaslat – amely valószínűleg a jövő hét közepén tárcaegyeztetésre kerül – foglalkozik majd azzal is, hogy kormánybiztos vagy más intézmény fogja-e össze a vízlépcsővel kapcsolatos feladatokat. A tárcánál úgy tartják: előbb egy hatástanulmányra lenne szükség, amely bemutatná a Duna valós állapotát, az eredeti szerződés aláírásakor még nem ismert környezetvédelmi, gazdasági, műszaki tényezőket és hajózási követelményeket.

MENESZTETTÉK CSER ÁGNEST. A társadalombiztosítás kormányzati felügyelet alá kerülése után az első kormányülésen felmentették Cser Ágnest, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját. A tb felügyeletéért felelős politikai államtitkár szerint a két biztosítónál további személycserék várhatók. Selmeczi Gabriella elmondta: két héten belül feláll egy jogászokból és pénzügyi szakemberekből álló testület, amelynek feladata a tb-nél történt visszaélések, etikátlan összefonódások feltárása lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik