Gazdaság

ÚJABB BRÓKERBAJ – Fagyos csend

Minden bizonnyal csak a lapzártánkkal egy időben folyó leltár lezártával derül ki, lesznek-e befagyott követelések a szegedi székhelyű CB Bróker Rt.-nél. Ha igen, a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) helyt kell állnia az 1 millió forint alatti összegekért.

Pillanatnyilag a Beva az Allied Investment ügyfeleinek kártalanítására összpontosít, amely előreláthatólag mintegy 130 millió forintot húz ki az alap zsebéből. Az Alliedhez az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) idén februárban rendelt ki felügyeleti biztost, ám már áprilisra világossá vált, hogy a társaság komoly tőkehiánnyal küzd. A felügyelet akkor felfüggesztette a brókercég működését, és kérte a Beva bekapcsolódását a befektetők kártalanításába (Figyelő, 1998/26. szám).

A 10 fiókkal, s körülbelül 10 ezer ügyféllel rendelkező, dél-magyarországi központú CB Bróker Rt. követeléseinek befagyása esetén azonban félő, hogy az Allied Investmentéhez hasonló nagyságrendű összegek már nem lesznek elegendők a “tűzoltásra”. A CB Brókerhez egyébként akkor rendelt ki az ÁPTF felügyeleti biztost, amikor a brókercég igazgatósága úgy határozott, hogy csupán transzferkérelmeket teljesít ügyfelei számára. Az ÁPTF emellett múlt csütörtökön felfüggesztette a társaság egész tevékenységét, valamint rendelkezési jogát a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-nél vezetett számlái fölött.

A brókercégnél egyelőre még nem tudják, megvan-e az ügyfeleik hozzávetőleg 6,5 milliárd forintnyi részvénye. Az értékpapírtörvény szerint egy követelés attól az időponttól számít befagyottnak, ha a brókertársaság a pénzt az esedékesség utáni ötödik napon nem tudja visszafizetni. Az elszámolás kitűzött időpontja július 15-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik