Gazdaság

Minősítők

KOALÍCIÓS ALKUK. A Fidesz-MPP és a Magyar Demokrata Fórum hétfőn aláírta a két párt koalíciós megállapodását. A kormányzati szerepvállalás mellett ebben azt is rögzítik, hogy együttműködésre törekszenek az őszi önkormányzati választásokon. A Fidesz és a Független Kisgazdapárt közötti megállapodást Orbán Viktor és Torgyán József pártelnökök várhatóan lapzártánk után írják alá. A dokumentum többek között azt is tartalmazza, hogy – a Fidesz egyetértésével – a kisgazdák jelölhetik 2000-ben a köztársasági elnököt. Az utóbbi párt cserébe a fővárosban nem indít önálló főpolgármester-jelöltet, hanem támogatja a Fidesz választottját.

TILTAKOZIK AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ. Sem a jelenlegi, sem az előző tb-önkormányzat nem vett részt korrupciós ügyekben – jelentette ki az egészségbiztosító keddi közgyűlésén Kovács Pál. A testület elnöke szerint a demokráciával ellentétes lépés lenne, ha kormánybiztost neveznének ki a tb-alapok élére. Kökény Mihály igaztalan vádnak minősítette az önkormányzatokat ért támadásokat. A leköszönő népjóléti miniszter úgy vélte: társadalmi kontroll nélkül csorbulnának a járulékfizetők érdekei. Ezért az ellenőrzést – akár önkormányzat formájában, akár másképp – a jövőben is meg kell oldani.

JAVUL A FIZETÉSI MÉRLEG. Áprilisban a folyó fizetési mérleg 63 millió dollár deficittel zárt (lásd a grafikont), így az első négy hónap végén a folyó hiány 445 millió dollárt tett ki. Ez 143 millió dollárral kedvezőbb, mint volt az előző év azonos időszakában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint az idén áprilisban 1766 millió dolláros export és 1838 millió dolláros importot mértek az áruforgalomban. A kivitel lényegében nem változott, a behozatal viszont 150 millió dollárral kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor.

SOROL A MOODY’S. Hazánk forintban jegyzett államkötvényeit “A1” osztályba sorolta a Moody’s. A hitelminősítő értékelése szerint az átalakuló országok közül nálunk az egyik legszilárdabb a bankrendszer; a GDP-hez viszonyított hazai és külföldi adósság az elmúlt két évben számottevően csökkent; az infláció üteme fokozatosan mérséklődik; a folyó fizetési mérleg és a költségvetés szaldója pedig javult.

EGYESÜLŐ MUNKAADÓK. A gyáriparosok közgyűlése a múlt héten jóváhagyta a Magyar Munkaadói Szövetséggel tervezett egyesülést. Széles Gábor elnök szerint a fúzió lehetővé teszi, hogy az Érdekegyeztető Tanács jelenleg kilenc tagból álló munkaadói oldalán elinduljon az egyesülési folyamat. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége néven tovább működő érdekképviselet azt szorgalmazza, hogy a tb-járulékokat foglalják bele az adórendszerbe.

TIZENKÉT ÉV LUPISNAK? Lapzártánk után hozza meg a Legfelsőbb Bíróság ítéletét Lupis József ügyében. A Lupis Brókerház egykori elnök-vezérigazgatójára – különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás miatt – a Fővárosi Bíróság tavaly első fokon 2 év felfüggesztett börtönt, valamint 250 ezer forintos pénzbírságot vetett ki. A múlt heti tárgyaláson a vádhatóság ezt a lajstromot a csődbűntett és a csalás vádjával is kiegészítette, s 12 év börtönbüntetést, valamint teljes vagyonelkobzást indítványozott. A védő viszont Lupis felmentését, a magánokirat-hamisítás esetében pedig a büntetés enyhítését kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik