Gazdaság

A FAXOK JÖVŐJE – Túlélőgép

Sokak várakozásával szemben az elektronikus levelezés rohamos térhódítása nem jelenti a faxolás végét. A faxüzenetek küldése és fogadása részévé válik egy globális integrált üzenetküldési rendszernek.

Tovább folytatja a fax jó pár évvel ez- előtt megkezdett előretörését a postai levelezéssel szemben; ami megváltozott, az a mód, ahogyan az emberek faxokat küldenek és fogadnak. A legújabb hálózati szoftvereknek köszönhetően a hagyományos távmásolat-küldés integrálódik az egyre szélesedő, világszintű elektronikus üzenetközvetítő szisztémákba.

Vannak olyan megoldások, amelyek jól illeszkednek a többfunkciós rendszerekbe, ami azt jelenti, hogy a felhasználó könnyedén “lépkedhet” a sima fax, az e-mail, a hangüzenet küldése, a web-oldalak böngészése vagy más alkalmazások között. A program együttműködhet a Novell és a Microsoft leggyakrabban használt szoftvereivel, a külvilághoz pedig akár modemen, akár intelligens faxkártyán át hozzákapcsolható. Tartalmazhat belső e-mail hálózatot, amellyel a felhasználók közvetlenül kontaktusban lehetnek (tehát például nincs szükség belépési procedúrára minden üzenetváltásnál), s ennek segítségével valamennyi üzenet faxként tárolódhat a felhasználó archívumában.

A legújabb faxok printerek, másolók és szkennerek is egyben, s a gyártók folyamatosan növelik átviteli sebességüket, javítják nyomtatási minőségüket. A piac alapvető tendenciája a hőpapíros faxok eltűnése, illetve a normál papírral működő tintasugaras és lézerfaxok előretörése.

A normál papír használatának előnyei mellett az új berendezések gyorsabbak és jobb minőségű másolatokat készítenek elődeiknél. Sok faxgyártó használja a JBIG (Joint Binary Imaging Group) adattömörítési rendszert, amellyel a legkuszább szöveget és ábrákat tartalmazó oldalakat is gyorsan továbbítani lehet. A JBIG a megszokott technológiánál ötször hatékonyabban tömöríti a tónusos képeket – amilyenek például a fotók -, illetve a homályos hátterű szövegeket. Ha ezt a szisztémát az új Super G3-as átviteli móddal használják, akkor egy oldal három másodperc alatt továbbítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik