Gazdaság

Alakulnak a dolgok

FORMÁLÓDÓ KOALÍCIÓ. A Fidesz-MPP és a Független Kisgazdapárt tárgyalóküldöttségei – a két párt elnökének múlt heti személyes találkozóját követően – megállapodásra jutottak a miniszteri tárcák elosztásáról. Ennek értelmében sem vidékfejlesztési csúcsminisztériumot, sem pedig koalíciós miniszterelnök-helyettesi posztot nem hoznak létre. A kisgazdák viszont a korábbi elképzelésekhez képest több, összesen négy helyhez jutnak a kormányban: övék lesz a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca (ennek várományosa Torgyán József), továbbá a honvédelmi és a környezetvédelmi bársonyszék, illetve az európai integráció távlati, stratégiai kérdéseivel foglalkozó tárca nélküli miniszteri poszt.

PARLAMENTI NYITÁNY. Csütörtökön az előzetes menetrend szerint megtartja alakuló ülését az újraválasztott Országgyűlés. A bizottsági posztok és helyek elosztása lapzártkor még nem fejeződött be. Az osztozkodást az Alkotmánybíróság hétfői döntése is tovább bonyolíthatja. A precedens értékű határozat szerint minden olyan pártnak joga van a frakcióalakításra, amely átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A taláros testület az ezzel ellentétes házszabályi cikkelyeket visszamenő hatállyal megsemmisítette. Így a Magyar Igazság és Élet Pártja is önálló frakciót alakíthat, s jogosult legalább egy személyt delegálni minden állandó bizottságba.

KORMÁNYBIZTOSOK A TB-HEZ? A miniszterelnök-jelölt és a népjóléti tárca várományosának egybehangzó nyilatkozatai szerint az új kormány átmenetileg kormánybiztost akar kinevezni a két tb-önkormányzat élére. Gógl Árpád szakminiszter-jelölt azt is közölte: szeretnék átalakítani a tb-járulékok rendszerét, s az alapellátásban előtérbe kell kerülnie a különféle betegségek megelőzésének.

LEJTMENETBEN A TŐZSDE. A BUX-index értéke – folyamatos süllyedést követően – a keddi záráskor csaknem 900 ponttal az egy héttel korábban napközben elért 8300 pont körüli szint alatt állt. Az árfolyamesést a szakértők egyöntetűen a világgazdasági fejleményekkel, mindenekelőtt az akut orosz pénzügyi válsággal és a kedvezőtlen ázsiai történésekkel magyarázzák.

CSÖKKENŐ REPOKAMATOK. Átlagosan 0,375 százalékponttal csökkentette a repokamatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ennek megfelelően június 15-től az 1 napos és az 1 hetes aktív repokamat 23,5 százalékra csökkent, miközben a passzív repo- és betéti kamatok közül az 1 hetes 17,5, az 1 hónapos pedig 18,0 százalékra mérséklődött (lásd a grafikont). A csökkentést az MNB szerint az teszi lehetővé, hogy a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulása összhangban áll a jegybank által várt inflációs, államháztartási és külgazdasági folyamatokkal.

VÁLTOZÓ TÁRSASÁGI JOG. Kedden lépett életbe a gazdasági társaságokról szóló új törvény, amely egyebek mellett a kft.-k esetében 3 millióra, az rt.-k vonatkozásában pedig 20 millió forintra növelte a szükséges induló tőke nagyságát. A már meglévő cégek két év türelmi időt kaptak ennek teljesítésére. A jogszabály belépése szükségessé teszi az adótörvények – elsősorban az adózás rendjének – technikai jellegű módosítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik