Gazdaság

VILLAMOSIPARI KÖZGYŰLÉSEK – Pozitív póluson

Jelentősen javuló eredmények, egyre nagyobb többségi tulajdonosi részesedés - ezek jellemezték az elmúlt évet a villamosipari ágazatban. A szektorhoz tartozó cégek közül három erőmű és két áramszolgáltató a napokban adott számot gazdálkodásáról. Mint kiderült, a külföldi tulajdonosok az eredményjavulás ellenére elégedetlenek, hiszen a kormány által ígért bűvös 8 százalékos eszközarányos megtérülést még nem érték el.

Mind az öt, közgyűlését a múlt héten tartó villamosipari cég számottevő eredménynövekedést könyvelhetett el 1997-ben (lásd a grafikont). Közülük csak az Émász Rt. maradt veszteséges – dacára annak, hogy 2,5 milliárd forinttal javított egy év alatt. (Negatív mérlegével egyébként e társaság a hat hazai áramszolgáltató között is egyedül maradt, bár az idén már várhatóan csatlakozhat a nyereségesek mezőnyéhez.) A legnagyobb ugrást a fővárosi Elmű Rt. mutatta be: egyetlen év alatt 6,5 milliárddal növelte adózás előtti eredményét. Az áramtermelők közül a csúcstartó a Pécsi Erőmű Rt., 3 milliárdot meghaladó pozitív elmozdulásával. Árbevételét tekintve az ötös lista élén az Elmű található, 89,9 milliárd forinttal.

A cégek tulajdonosai mégsem elégedettek: az Elmű nyeresége például csak a fele az információnk szerint szerződésbe is foglalt 8 százalékos eszközarányos megtérülésnek. A pécsi áramtermelő eredménye is alig haladja meg a 4 százalékot, az Émász pedig tavalyi vesztesége után az idei tervében csupán 2 százalék körüli eredményre számít.

A közgyűléseken dokumentálták a módosuló tulajdonosi szerkezeteket. Az RWE-EnBW AG 71 százalékra emelte részesedését az Elműben. Az Émászban ugyanezen befektetői csoport 69 százalékkal bír (egyetlen év alatt 20 százalékot vásárolt fel a tőzsdén kívüli piacon). Émász-újdonság az is, hogy az olasz Banco Commerciale közel 12 százalékos részvénycsomaghoz jutott. A Budapesti Erőmű Rt.-ben a finn-japán IVO-Tomen 87 százalékra emelte egy évvel ezelőtti 73,8 százalékos tulajdoni hányadát. Egyes értesülések alapján (a privatizációkor szerzett 61,1 százalék mellé) a Croesus Fundhoz került a Pécsi Erőmű 15 százaléknyi dolgozói részvényeinek többsége is. (Így a meghatározó tulajdonos sort keríthet a januári rendkívüli közgyűlésen bejelentett, ám azóta bíróság előtt megtámadott alaptőke-leszállításra, 14,8 milliárd forintról 740 millióra, tehát a részvények névértékének huszadolására.) A többi esetben maradt a korábban kialakult tulajdonosi képlet.

Már bizonyosnak tűnik, hogy az idén – a Démász mellé – a fenti két áramszolgáltató kerül tőzsdére. Az Elmű bevezetését a negyedik negyedévben tervezik, míg az Émásznál “őszi” határidőt jelöltek meg. Nincs napirenden viszont a tőzsdére vitel a Mátrai Erőmű Rt.-nél, mert a 25 százalék plusz egy szavazatot birtokló Magyar Villamos Művek Rt. és az 51,7 százalékos tulajdonos német RWE-EnBW konzorcium képtelen volt egyezségre jutni.

A közgyűlések két esetben döntöttek említésre méltó személyi változásról. A Mátrai Erőműnél szeptember végén lemond posztjáról Dieter Bökenbrink elnök; helyét a mostani vezérigazgató, Valaska József veszi át. (Akkortól megszűnik az rt. vezérigazgatói posztja is.) Szintén vezércseréről döntött a Budapesti Erőmű Rt. közgyűlése. Januártól nyugdíjba ment a korábbi vezérigazgató, s most véglegesítették az utód, a mostanáig megbízottként dolgozó Gálos Tibor mandátumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik