Gazdaság

WTO-KONFERENCIA – Szárba szökken

Inkább az ötvenéves jubileum okán, mintsem a konkrét ügyek miatt volt jelentős a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hét elején tartott genfi konferenciája. A tanácskozás megdolgozta a terepet az újabb tárgyalási fordulóhoz, amely a mezőgazdaság és a szolgáltatások terén is további liberalizációt irányoz elő.

Nem hozott súlyos döntéseket a WTO hét elején tartott jubileumi miniszteri értekezlete (mint ismeretes, fél évszázada az elődszervezet, az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezmény, a GATT kezdte meg működését). A fórum mindazonáltal teljesítette küldetését: előkészítette az 1999 második felében tartandó miniszteri értekezletet. A másfél év múlva esedékes tanácskozás valószínűleg áldását adja majd egy újabb tárgyalási fordulóhoz, amelynek fő témája a hírek szerint a mezőgazdaság és a szolgáltatások további liberalizálása lesz. Az iparcikkek kereskedelmének fél évszázados múltra visszatekintő felszabadítási folyamata után a vámok és egyéb támogatások leépülése ezeken a területeken is várható. A liberalizáció jótékony hatással van a kereskedelmi forgalom élénkülésére: a vámszint mérséklése a áruforgalom növekedését vonja maga után.

A két témán kívül a szervezet szingapúri értekezletén hozott döntések szellemében a beruházási és versenypolitikák, a kereskedelmi könnyítések, illetve a közbeszerzések átláthatósága szerepel majd hangsúlyosabban az új forduló napirendjén. Mindezen túlmenően amerikai nyomásra az elektronikus kereskedelem is vita tárgya lesz.

A magyar álláspont szerint – mondták el lapunknak az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumban – több, egyelőre még nyitott kérdést egyszerre kell napirendre tűzni a tárgyalásokon. Így ugyanis a fejlődő országok is érdekeltté válnak a megállapodás tető alá hozatalában, vagyis nagyobb esély nyílik a tárgyalási manőverezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik