Gazdaság

BAYERNWERK-CÉGEK – Milliárdos javítás

Elmúltak a veszteséges évek a Bayernwerk Hungária Rt. négy hazai szolgáltatója számára. Bár a cégek továbbra sem érték el az ígért 8 százalékos nyereséget, a német tulajdonos újabb - ezúttal erőművi - beruházásba fekteti hasznát.

Visszaforgatja itteni cégeinek nyereségét a Bayernwerk. A német energetikai vállalat többségi tulajdonában 1995 vége óta van az Édász, a Dédász és a Kögáz, míg a Titászban 49,23 százalékos a részesedése. E társaságok tavaly együttesen 6 milliárd 178 millió forintos adózás előtti eredményt értek el, így az előző évhez képest 10,4 milliárd forinttal javították eredményüket (lásd a grafikont).

Jelentős lépést tettünk előre, csak éppen az ígért 8 százalékos megtérülést nem kaptuk meg – összegzett Konrad Kreuzer, a Bayernwerk Hungária Rt. elnöke. Utóbbihoz – a beszerzési árak reálértéken tartása mellett – szerinte 2 százalékos áramszolgáltatói tarifaemelés elegendő lenne. (A 8 százalékos eszközarányos nyereséget nem örök időkre kapták a cégek – utasította el az igényt azóta Hatvany György, a Magyar Energia Hivatal főigazgatója.)

Az eredmény jelentős részét a Bayernwerk a Debrecenben létesítendő új, 17 milliárd forintba kerülő, 90 megawattos, 2001-ben induló áramtermelőjére fordítja. A hazai erőműtenderen korábban a cég a pécsi áramtermelő bővítési tervével is indult, ettől azonban elállt, miután a riválisa szerezhette meg a cég többségi tulajdonát. Ugyanakkor már döntöttek a Bayernwerk-cégek tőzsdei bevezetéséről; ennek csupán az időpontja kérdéses.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik