Gazdaság

Két választás közt

SZOROS SZAVAZÁSI FORDULÓ. A Magyar Szocialista Párt és a Fidesz-MPP szoros versenyét hozta az országgyűlési választások első fordulója. A szocialisták ugyan vezetnek az egyéni választókerületek többségében, s a leadott listás szavazatok tekintetében is, ám előnyük minimális, így a döntés a második fordulóra maradt. Annál is inkább, mert számos körzetben és két megyében – az alacsony részvételi arány miatt – érvénytelen volt a voksolás.

ZUHANÓBAN A PESTI TŐZSDE. A választásokat követően jelentősen estek a részvényárfolyamok; a BUX-index értéke két nap alatt több mint félezer pontot zuhant. A hétfői 212 pontos indexcsökkenést követően kedden újabb 289 pontos visszaesést regisztráltak; a mutató így május 12-én 8177 ponton zárt.

POSTABANKI TŐKEEMELÉS. A kormány határozatának megfelelően, árfolyamértéken 24 milliárd forinttal megemelték a Postabank Rt. alaptőkéjét. Az akcióból az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közvetlenül 1,8 milliárd forinttal, a Magyar Villamos Művek Rt. 2,0 milliárddal, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. pedig 20,2 milliárddal vette ki a részét. Utóbbi a szükséges pénzt úgy tudta befizetni, hogy előzőleg az ÁPV Rt. 6,7 milliárd forinttal megemelte a hitelintézet alaptőkéjét, s – alárendelt kölcsöntőkeként – a Szerencsejáték Rt. is átutalt számára 9,5 milliárdot.

KEDVEZŐ MÉRLEGADATOK. A folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedév végén az előzetes számok tükrében 393 millió dollár volt – 84 millió dollárral kevesebb az előző év hasonló adatánál. A külkereskedelmi szaldó ugyancsak jobban alakult a vártnál: az 558 millió dolláros háromhavi passzívum 76 millió dollárral alacsonyabb a bázisidőszakinál. Az export – a tavalyihoz képest 26 százalékkal emelkedve – március végére megközelítette az 5,2 milliárd dollárt, míg az import 5,7 milliárdot tett ki; ez 21 százalékos bővülésnek felel meg (lásd a grafikont). Az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) adatai szerint az év első két hónapjában 370 millió dollár értékű működőtőke érkezett az országba.

KEDVEZŐBB KOCKÁZATI BESOROLÁS. A Moody’s pénteken nyilvánosságra hozta döntését, miszerint a korábbinál jobb pozícióba, Baa2 kategóriába minősítette át Magyarország külső adósságát. Surányi György jegybankelnök szerint e korrekció tükrözi a gazdaság teljesítményében bekövetkezett folyamatos javulást, s alátámasztja a tényt, hogy meglehetősen erős a nem adósság típusú, hosszú lejáratú tőke beáramlása az országba.

16 SZÁZALÉK AZ ÉVES INFLÁCIÓ. Áprilisban 1,0 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, s így 16,0 százalékkal múlták felül az 1997. áprilisi szintet. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint a tavalyi negyedik hónapban 1,4 százalékos volt az infláció, s a 12 hónapos áremelkedés akkor 18,6 százalékot mutatott. Az első negyedévben a reálkeresetek a versenyszférában átlagosan 3,2 százalékkal nőttek 1997 hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik