Gazdaság

Számla-pénzek

CSÖKKENŐ LEÉRTÉKELÉSI ÜTEM. Figyelembe véve az év eleji kedvező gazdasági folyamatokat, június 15-től a forint havi csúszóleértékelésének mértéke 0,1 százalékponttal, 0,8 százalékra mérséklődik. Az ennél nagyobb csökkentés – hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminisztériumi államtitkár – a forint felértékelődését vonhatta volna maga után.

ÁLLAMI EMELÉS A POSTABANKBAN. A kormány úgy döntött, hogy tisztán állami eszközökkel oldják meg a Postabank talpra állításához szükséges, árfolyamértéken 24 milliárd forintos tőkeemelést. A korábban szóba került angol befektető, a Singer & Friedlander bank ugyanis nem tudta felmutatni az akcióban való részvételhez elengedhetetlen felügyeleti engedélyeket és garanciákat. Ha a befektetői csoport eleget tesz a szükséges feltételeknek, akkor később még tőkét emelhet, vagy kivásárolhatja a Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett részvényeket. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósága pénteken úgy határozott, hogy a Postabankban közvetlenül legalább 1,7, de maximum 2,0 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre.

ELÍTÉLTÉK AZ AGROBANK VEZETŐIT. A Legfelsőbb Bíróság 11 rendbeli gazdasági vesztegetés miatt 2 év letöltendő börtönre és pénzbüntetésre ítélte Kunos Pétert, az Agrobank egykori vezérigazgatóját. Kovács Mihály korábbi bankelnök 1,5 év felfüggesztett börtönt és 2 millió forint pénzbüntetést kapott. A Legfelsőbb Bíróság, amely ítéletében tévedésnek minősítette az első fokú felmentő végzést, lényegében azonos tényekből jutott eltérő következtetésre.

KEVESEBB A MUNKANÉLKÜLI. Áprilisban 21 500 fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma, így a hónap végén 438 100 állástalant tartottak nyilván – jelentette a munkaügyi tárca. A regisztrált állástalanokkal számított munkanélküliségi ráta így 9,8 százalékra csökkent (lásd a grafikont); ez a mutató utoljára 1992 májusában volt 10 százalék alatt.

ELLENTÉTES AUTÓPÁLYADÍJ-ÍTÉLETEK. Egy héten belül két, egymással ellentétes bírósági ítélet született a hazai koncessziós autópályák díjának mértékéről. A Fővárosi Bíróság lényegét tekintve helyben hagyta az első fokú verdiktet az M1-es koncessziós szakaszát üzemeltető Elmka Rt.-vel szemben. E szerint a társaságnak feltűnő értékaránytalanság miatt csökkentenie kell a díját. A Pest Megyei Bíróság viszont első fokon azt mondta ki az M5-ös koncessziót működtető Aka Rt. perében, hogy az autópályadíj nem tartozik abba a körbe, amelyben a másik döntésben hivatkozott passzust alkalmazni lehet.

KORLÁTOZOTT ADÓSSÁGRENDEZÉS. A kormány rendeletet alkotott a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséről. Szociális támogatás a legalább hathavi adósságot – közüzemi hátralékot, lakbér-, vagy lakáshitel-tartozást – felhalmozók helyzetének rendezésére nyújtható. A támogatás 55 százalékát (a hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknál 80 százalékát) a központi költségvetés fizeti, de csak akkor, ha a fennmaradó részt a települési önkormányzat vállalja. A rendelet értelmében az idén összesen 4 milliárd forint fordítható erre a célra; jövőre ez az összeg 10 milliárdra emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik