Gazdaság

Tisztogatások

A privatizáció után kialakult új tulajdonosi kör tudatos környezetvédelmi szemlélete és beruházásai révén jelentősen csökkent a vegyipar környezetszenyezése. Mindez azonban nem elég az uniós normák teljesítéséhez. Külön gondot okoz, hogy súlyos talajszennyeződések háborítatlanul várnak a sorsukra, immár évtizedek óta.

A vegyipar a rendszerváltás óta figyelemre méltó teljesítményt ért el a környezetvédelem, a biztonság és az egészségvédelem területén. Mint Gáspárné Bada Magda, a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) főtanácsosa elmondta, az ágazat környezetvédelmi beruházása a termelési érték 0,5-0,6 százalékát teszi ki, ami megfelel az európai uniós (EU) tagállamok átlagának. A vegyipar környezetvédelmi kiadása ennek többszöröse: a termelési érték 2-3 százaléka (e téren az EU-s gyakorlat 3-4 százalék). Arányaiban tehát a vegyipar nálunk alig fordít kevesebbet a környezetvédelemre, mint a fejlett nyugati országokban.

Az ágazat évek óta az ipari átlagon felül végez környezetvédelmi beruházásokat. Amíg az ipari beruházásokon belül 1992 és 1995 között az efféle célzatú tételek 2,7 százalékot, addig a vegyiparnál 3,6 százalékot tettek ki. A BorsodChem például 1995-től ötéves programot indított, amely 1 milliárd forintos környezetvédelmi beruházást célzott meg. A keret 80 százalékát már teljesítették, melynek eredményeként a légtéri kibocsátás 80 százalékkal csökkent, és a kibocsátott tisztított szennyvíz paraméterei is a határérték alatt vannak. A Richter Gedeon Rt. beruházásainak 10-12 százaléka környezetvédelmi célzatú: ez évi 400 millió forintot jelent. Három éve működik egy 600 millió forintért beállított szennyvíztisztító berendezés, amely látványos javulást hozott: a bontható szennyeződés 90 százalékát megfogja, mielőtt a közcsatornába kerül a szennyvíz. Az ICN Alkaloida az összköltség 5 százalékát fordítja környezetvédelmi beruházásokra, noha a Központi Környezetvédelmi Alaptól eddig csak néhány millió forint támogatást kaptak.

A beruházások eredménye megmutatkozik a kibocsátás csökkenésében: a rendszerváltás óta az ágazat légszennyezése hozzávetőlegesen felére mérséklődött. A Mavesz főtanácsosa szerint a vegyipar a szennyvíztisztás területén is felkészült – az úgynevezett II. fokozatú biológiai tisztítás szinte minden vállalatnál működik. A terhelés mértéke elfogadható, sőt európai színvonalú. A jövő elvárása az, hogy – az EU-ban is még ritkán használt – III. fokozatú szennyvíztisztító szakaszt építsenek ki a vállalatok.

A veszélyes hulladékok képződését tekintve változó a kép. Egyrészt az elmúlt években közel felére csökkent az oxidok kibocsátása, s 10 százalékkal mérséklődött a savak, lúgok mennyisége, 12 százalékkal nőtt viszont a kőolajtermékek felhasználási hulladéka, a szerves oldószerek hulladékának aránya pedig megduplázódott. A pozitív eredmények részben a hatékony környezetvédelemnek, részben a termelés visszaesésének köszönhetők (a vegyipar ma az 1989. évi termelésének csupán 75 százalékát produkálja).

Az ágazatra nem jellemző a környezetvédelmi bírság. Az évi 1,5 milliárd forintos büntetésből a vegyipar 15-20 százalékkal részesedik, szemben az erőművek 50 százalékot meghaladó arányával. A képhez azonban – Varga Pál, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője szerint – az is hozzátartozik, hogy az ágazat szennyezésének legnagyobb tétele a szennyvíz, s ennek nagy része csatornabírság, amely nem szerepel ebben a tételben. A főfelügyelőség változatlanul kitüntetett figyelmet fordít a vegyiparra, mivel minden üzem potenciális veszélyforrás. A vállalati menedzsment kockázatérzékenysége egyébként jelentősen nőtt az elmúlt években, több cég rendelkezik már az ISO 14 000 környezetközpontú irányítási rendszerrel.

A vegyiparon belül a gyógyszeriparról viszonylag kedvező kép alakult ki, bár a szektor jelentős vízszennyező: az ipar összes szerves szennyezésének 60 százalékát adja, miközben az iparra kivetett csatornabírságnak csupán 13 százalékát fizeti be. Amint azt a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. vízvédelmi osztályán megtudtuk, mindez azt jelenti, hogy a gyógyszeripar évente 6,5 millió köbméter – oldott szerves anyagokat, sókat, ammóniát, fenolokat tartalmazó – szennyvízzel terheli meg a közcsatornát. A veszélyes hulladék ártalmatlanítása a szakmai összefogással megépített dorogi égetőműben jórészt megoldott.

A gyógyszeripar határérték feletti levegőszennyezése nem számottevő. Mindezt a környezetvédelmi bírság befizetése is alátámasztja: az évi 500-700 millió forintos levegőszennyezés miatt befizetett bírságból – a termelési értéktől függően – az iparág 2,5-7 millió forintot tesz ki. Az öt legnagyobb gyógyszergyár tíz telephelyén évi 433 tonna kén-dioxid, 185 tonna nitrogén-oxid, s 40 tonna szén-monoxid keletkezik; ezek a mennyiségek eltörpülnek a klasszikus légszennyező ágazatok kibocsátása mellett.

A vegyipar nagy gondja a visszamaradt veszélyes hulladékok kezelése, illetve ártalmatlanítása. Az elmúlt években vagy évtizedekben felhalmozódott veszélyes anyagok tárolása (például Garé és Hidas térségében) azonban nem felel meg a modern műszaki elvárásoknak. A rendezéshez szükséges összeget azonban az ágazat nem tudja kigazdálkodni.

Minthogy az EU országtanulmányában elmarasztaló vélemény fogalmazódott meg hazánk környezetvédelmi állapotáról, számos jelentős beruházásra lesz szükség az ágazaton belül. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége számításai szerint az iparágban 146-173 milliárd forintos beruházás várható; ennek 15 százalékát a környezetvédelem javítására kell fordítani. Ennyi fejlesztésre fordítható tőkéje az iparágnak 7-10 év alatt lesz, ezért az EU-direktívákhoz való csatlakozáshoz 8-10 éves moratóriumot kezdeményez a szövetség. Mivel a vegyipar és a környezetvédelmi tárca között nincs megfelelő párbeszéd, az ágazat egészére mindeddig nem készült felmérés arról, hogy milyen beruházási igény mellett, miféle műszaki változtatással és mikor érhetőek el az unió előírásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik