Gazdaság

Váltó

NÉPSZAVAZÁS A DUNÁRÓL? Az Országos Választási Bizottság úgy döntött, hogy kellő számú aláírás összegyűlte esetén megtartható egy esetleges véleménynyilvánító népszavazás a dunakanyari gát ügyében. A bizottság döntését a referendumot kezdeményező Együtt Magyarországért Unió kérte; a szervezetnek most négy hónapja van a “toborzásra”. A népszavazási törvény szerint 200 ezer hiteles aláírás szükséges ahhoz, hogy a parlament kötelezően kiírja a voksolást.

MENTŐÖV A POSTABANKNAK. Lapértesülések szerint a Postabank előrehaladott tárgyalásokat folytat a Dresdner Kleinwort Benson és a Singer and Friedlander angol bankokkal, amelyek befektetési alapokon keresztül 20 milliárd forinttal szállnának be a magyar hitelintézetbe. A két bank ezzel a 24 milliárd forintra tervezett állami tőkeemelés zömét kiváltaná.

ROMLÓ KÜLKERESKEDELMI SZALDÓ. Az év első két hónapjában az export 19,7, míg az import 24,2 százalékkal gyarapodott. A külkereskedelmi forgalom passzívuma ezzel 364 millió dollárt ért el: ez 169 millió dollárral több a tavalyi hasonló időszak hiányánál. A szaktárca értékelése szerint a szaldó mindezek ellenére megfelelt a várakozásoknak, mi több, a terv időarányos részénél némileg kedvezőbb a hiány.

ADÓBEVALLÁSI MÉRLEG. Április elejéig a tavalyi számot megközelítő, mintegy 2,2 millió szja-bevallás érkezett az adóhivatalhoz, amely eddig 13,9 milliárd forint adóelőleget utalt vissza a polgároknak. Továbbra is hiányzik viszont 116 ezer társas és egyéni vállalkozó adóbevallása – részükre a hatóság akár százezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat.

A VÁRTNÁL NAGYOBB NÖVEKEDÉS. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint az eddig becsült mértéknél is jobban, 4,4 százalékkal bővült tavaly a honi GDP. Korábban a legtöbb gazdaságkutató még 4 százalék alatti növekedést prognosztizált. A hivatal számításai alapján a mutató növekedése az év során egyre gyorsult, s az utolsó negyedévben már 5,3 százalékkal haladta meg az 1996. hasonló időszakában mértet (lásd a grafikont).

BEFEKTETÉSI ALAPOK A KÁRPÓTOLTAKNAK. Derűlátó számítások szerint már a nyár végén megkezdhetik működésüket azon befektetési alapok, melyeknél a kárpótlási jegyeket befektetési jegyekre lehet majd váltani. Az állami vagyonkezelő közreműködésével létrehozandó alapok közül az egyikben az alanyi jogon kárpótoltak 174,2 százalékos árfolyamon cserélhetik majd be jegyeiket; a másiknál az átváltási arányról később döntenek.

NÉPSZERŰ NYUGDÍJPÉNZTÁRAK. Az Állami Pénztárfelügyelet hivatalos nyilvántartása szerint 414 ezer a magánnyugdíj-pénztári tagok száma, ám a felügyelet becslése szerint e kör valójában már a félmillióshoz közelít. Az átlépők többsége az eddigi tapasztalatok alapján fiatal és viszonylag magas keresetű. A Pénzügyminisztérium szerint az átlépések okozta járulékhiányról csak az év végén lesznek pontos adatok, s csak akkor dől el, hogy elegendő-e lesz a deficit pótlására a korábban elkülönített 20 milliárd forint.

ÚJ FORINTBANKÓ. A Magyar Nemzeti Bank május elsejétől forgalomba hozza az új, Károly Róbert képmásával díszített 200 forintos bankjegyet. Ezzel együtt folyamatosan kivonják a forgalomból a 200-as pénzérméket, melyek fémanyagának értéke az ezüst világpiaci árának drágulása okán immáron meghaladja a pénz névértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik