Gazdaság

Nyitnikék

NYÍLIK AZ UNIÓ KAPUJA. Tizenöt uniós tagállam és tizenegy társult ország külügyminisztereinek részvételével hétfőn Brüsszelben hivatalosan is megkezdődött az Európai Unió keleti bővítésének folyamata. Az első napi ünnepélyes rendezvényt követően kedden megindultak a kétoldalú tárgyalások a hat “első körös” tagjelölt országgal, köztük hazánkkal. Az unió 2000 és 2006 között előreláthatólag évi 3 milliárd ecu-vel segíti a jelöltek integrációját.

NEM ÉPÜL GÁT NAGYMAROSNÁL. A magyar kormány úgy döntött, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben mégsem épül duzzasztómű Nagymarosnál. A döntés indoka, hogy egy ilyen mű a lehetséges gazdasági haszonnál jóval nagyobb környezeti károkat okozna, ráadásul kárba veszne a korábban tájrehabilitációra költött pénz is. A határozat nyomán az év végéig elvégzendő hatásvizsgálatok már nem terjednek ki Nagymaros környékére, így az alsó duzzasztó lehetséges korábbi helyszínei közül csak Pilismarót kerülhet szóba.

ÁLLAMI TŐKEINJEKCIÓ A POSTABANKNAK. A kormány múlt heti döntése alapján legfeljebb 24 milliárd forinttal megemelik a Postabank alaptőkéjét és tőketartalékát. A tőkeemlést több állami tulajdonú cég – köztük az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank – hajtja végre. A Postabanknál szeptemberig megújítják a vezetőséget, s az ígéretek szerint átalakítják az üzletpolitikát is. Egyébiránt a bank a Figyelő számításai szerint 11 milliárd forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet.

MEGSZŰNHET A CSÚSZÓLEÉRTÉKELÉS? Medgyessy Péter pénzügyminiszter szerint a jövő év végére egyszámjegyűre mérséklődhet az infláció, s ennek nyomán akár meg is szűnhet a forint csúszóleértékelése. A miniszter szerint egyébként idén tartható a kormány által beígért 13-14 százalékos inflációs ütem; ebből a szempontból a pénzügyi tárca vezetője üdvözölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 23-i kamatcsökkentését, ám további hasonló lépéseket tartana szükségesnek.

ÁLLAMPAPÍR-PIACI HOZAMCSÚSZDA. A legutóbbi jegybanki kamatmérséklést követően több mint 0,5 százalékponttal mérséklődtek a hosszabb futamidejű kötvények hozamai. A leglátványosabb csökkenés az 5 éves lejáratú papíroknál mutatkozott, amelyekhez így – hosszú hónapok után – ismét 16,5 százalékos hozamszint alatt lehet hozzájutni (lásd a grafikont).

ÁTALAKULT A KARPÓTLÁSI SZERVEZET. Kedden megszűnt az 1991-ben létrehozott Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal, ám másnap rögtön megalakult utódja, a Központi Kárrendezési Iroda. Így – a kormányzati ígéretek szerint – a kárpótlási folyamat zökkenőmentesen folyik tovább. A hivatalhoz korábban 1,43 millió vagyoni kárpótlási igény érkezett, s ezek közül már alig néhány vár elintézésre. A személyi kárpótlásra beérkezett 930 ezer kérelem közül azonban 227 ezer még feldolgozás előtt áll.

SIKERES EUROKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁS. Hétfőn az MNB 300 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű eurokötvényt bocsátott ki. A papír évi 6,5 százalékos fix kamatozású. Lejegyzői között 30-35 százalékot képviselnek az olasz befektetők; a fennmaradó hányadon német intézményi befektetők és londoni székhelyű befektetési alapok osztoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik