Gazdaság

Korrekciók évadja

MÓDOSÍTOTT JELENTÉSEK. Az ipari termelésről közzétett múlt heti hivatalos KSH-adatok 10 százalékponttal elmaradnak a közelmúltban ismertetett előzetes értékektől. A januári ipari termelés e szerint csupán 8,0 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél (szemben a korábban ismertté vált 17,9 százalékkal), s 0,7 százalékkal alatta maradt a decemberi termelési volumennek (nemrég még 8,4 százalékos növekedésről beszéltek). A jegybank szintén módosított egyik korábbi jelentésén. Ennek alapján a januári folyó fizetési mérleg hiánya csupán 210 millió dollárt tett ki: ez az előzetes adatnál 52 millióval, az egy évvel korábbi deficitnél pedig 90 millió dollárral kedvezőbb.

SIKERES MOL-KIBOCSÁTÁS. A Mol-részvények forgalomba hozatala nem várt sikert és bevételt hozott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. számára. A tranzakcióból 63 milliárd forint bevétel származott, így a vagyonkezelő az idei évre tervezett mintegy 90 milliárd forintos költségvetési befizetés helyett akár 130 milliárdot is teljesíthet.

TÖRTÉNELMI TŐZSDEREKORD. A kedvező nemzetközi értékpiaci tendenciákat követve a Budapesti Értéktőzsde indexe meredeken emelkedett a múlt hét második felében, s egyik rekordot a másik után döntötte meg. A BUX értéke először szerdán lépte át a 8500 pontos határt, túljutván ezzel a hét hónappal ezelőtti csúcson. A mutató pénteken kis híján a 8800 pontot is meghódította, majd a hétfőn bekövetkező minimális korrekció után kedden is magas szinten zárta a napot (lásd a grafikont).

SPÓROLUNK AZ OLAJON. Kedvezően érinti Magyarország helyzetét az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanása, ráadásul az enyhe tél miatt is kisebb az idei energiaszámla. Becslések szerint már 3-4 százalékkal kisebb energiafelhasználás is 60-80 millió dolláros megtakarítást jelent, a szénhidrogének árának csökkenése révén pedig további 100 millió dollárt spórolhat az ország. A fentiek nyomán múlt hét péntektől ismét csökkentek az üzemanyagárak.

MAGÁNPÉNZTÁRI ROHAM. A magánnyugdíjpénztárak nyilvántartása szerint március közepéig mintegy 570 ezer ember jelezte, hogy átlép az új kétpillérű nyugdíjrendszerbe. A kormány szakértői korábban erre az évre mindössze 350-360 ezer átlépővel számoltak. A pályakezdők június elseje után automatikusan az új szisztémába kerülnek; ez várhatóan 60-80 ezer fővel emeli majd a létszámot.

CSÖKKENŐ JEGYBANKI KAMATOK. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn csökkentette irányadó kamatait, s egyúttal 1 éves kötvényének kamatát is. A hazai forintpiaci kamatszint alakulására legnagyobb hatással lévő 1 hetes és 1 hónapos repokamat így hétfőtől 18,375, illetve 18,875 százalék lett, míg az említett jegybanki kötvény kamata 19,00 százalékra csökkent.

ZÖLD JELZÉS AZ IKARUS-PRIVATIZÁCIÓNAK. A kormány jóváhagyta az ÁPV Rt. döntését az Ikarus Rt. eladásáról. E szerint a buszgyár részvényeinek 53,9 százalékát 10 millió forintért az a Széles Gábor vezette MT-Liz Kft. veheti meg, amely részben készpénzben rendezi a cég 8 milliárd forintra rúgó hiteltartozásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik