Gazdaság

EZREDVÉGI MATÁV-KÉSZÜLŐDÉS – Költséges szilveszter

Hogy a számtalan millenniumi jóslat közül végül melyik válik valóra, csak találgatni lehet. Egy azonban biztos: az ezredfordulóra föl nem készített informatikai és elektronikus rendszerek óriási galibákat okozhatnak felhasználóiknak. A Matáv éppen ezért már tavaly hozzálátott a rendszereiben megbúvó potenciális hibaforrások feltérképezéséhez.

A millenniumi felkészülés első és legfontosabb feladatát a kritikus pontok feltérképezése jelenti; a hibák kiküszöbölésére csak ez után kerülhet sor. Mindehhez persze szakemberekre, pénzre és időre van szükség. Míg számos hazai cég csak pár hónapja látott neki a nagy feladatnak, a Matáv AD 2000 névre keresztelt projektje már csaknem egy éve fut.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb munkát talán a cég Cobol számítógépes nyelven írt üzemeltetéstámogató rendszere (Operating Support System) adja majd. Az AD 2000 projekt egyik külső szakértője, Bóta Károly elmondta: ez az igen kiterjedt rendszer dolgozza fel többek között a telefonhívásokat, s végzi a számlázást. Ennek esetleges lenullázódása tehát komoly nehézségeket okozhat szolgáltatónak, ügyfélnek egyaránt. Képzeljük el például azt, hogy az 1999 szilveszterén átnyúló telefonhívások díja negatívvá válik.

A problémát csak fokozza, hogy a Matáv informatikai szisztémája több rendszert is tartalmaz, ráadásul azok gyorsan változnak, s az sem mindig egyértelmű, hogy közülük melyek maradnak meg 2000-ig. A hibák lokalizálására kétféle módszer adódik: a rendszer átfésülése, illetve a tesztelés. Mint Boda Károlytól megtudtuk, a Matáv leginkább az Ameritech módszertanára épít: a tengerentúli cég tesztelési útmutatóit és megfelelési kritériumait használja, persze előtte a helyi adottságokhoz igazítva azokat.

A feltérképezést és stratégiakészítést követő munkafázisban a szakértőknek arról kell majd dönteniük, hogy a hibás rendszerelemeket különböző átalakításokkal alkalmassá teszik-e a 2000-es dátum fogadására, avagy kicserélik azokat. Bárhogy is döntenek, az ezredfordulós szilveszterre való felkészülés költségei mindenképpen jelentősek lesznek. Igaz, ezek a kiadások még mindig elhanyagolhatóak a meglévő szoftver- és hardvervagyonhoz, vagy a Matávot fenyegető esetleges üzleti kárhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik