Gazdaság

REGIONÁLIS KERESŐPROGRAM – Indexre tett magyarok

Szerződést kötött a Matáv és a Digital Equipment Magyarország Kft. arról, hogy várhatóan másfél hónap múlva elindítják az AltaVista keresőszolgáltatás regionális változatát, kifejezetten a magyar web-oldalakon való böngészéshez. A tervek között szerepel, hogy a szolgáltatást - budapesti központtal - egész Közép- és Kelet-Európára kiterjesztik.

Az AltaVista a világ egyik legkedveltebb és leggyorsabb internetes keresőszolgáltatása. 1995 karácsonya előtt indította el a Digital, s ma már naponta 40 millió keresési kérést teljesít a világ minden tájáról bejelentkezőknek. Központja a kaliforniai Palo Altoban van, a kérések az ottani számítóközpontba futnak be. Az első regionális AltaVista keresőt a svéd Telia távközlési vállalat indította az észak-európai internetezőknek. A Matáv most hasonló helyi szolgáltatásra készül fel.

Az ügylethez a Digital adja a számítógépet – a 64 bites Alpha processzoros szervergép Budapesten lesz -, az indexelő szoftvert, és a szervizhátteret, a Matáv pedig a hálózati kapcsolatot és az üzemeltetést. A beruházás költségeit nem hozták nyilvánosságra. A szolgáltatás kifejezetten a magyar web-oldalakat indexeli, amelyeken a honi internetezők a mainál sokkal gyorsabban tudnak majd információkat keresni. Eddig ezeket az oldalakat is az amerikai számítógép kezelte. Azaz, ha valaki a szomszéd utcában lévő szerver-számítógépről keresett valamit, kérése akkor is megjárta Amerikát, s a válaszok közül is ki kellett szűrni a magyar oldalakat. A felhasználók számára – a tengerentúlihoz hasonlóan – a magyar AltaVista szolgáltatás is ingyenes lesz, s tervezik az egész közép- és kelet-európai régióra való kiterjesztését is, budapesti központtal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik