Gazdaság

ÚJ SZERVEZÉSŰ HÁLÓZAT – Digitális profil

Egy-egy emberről sokféle módon, sokféle szempont szerint lehet személyiségrajzot, profilt alkotni - természetesen informatikai megközelítésből is.

Ha az ember megszokott egy számítógépes környezetet, szinte idegenül érzi magát egy másik közegben, s erősen csökken munkájának hatékonysága. Még akkor is, ha majdnem ugyanolyan PC elé ül le, mint amilyennel általában dolgozik. A dolog háttere, hogy kialakult az illető “digitális profilja”, mikrovilága: bizonyos szoftverek kezelését megtanulta, ismeri; van kedvenc szövegszerkesztője, táblázatkezelője, amely gépe bekapcsolásakor azonnal bejelentkezik, és így tovább.

A hálózati operációs rendszereket gyártó amerikai Novell cég hamarosan olyan szoftvert dob piacra – Z.E.N.works, azaz Zero Effort Networks, körülbelüli fordításban “fáradtság nélküli hálózat” néven -, amely messzemenően figyelembe veszi a hálózatra kapcsolódó munkatársak digitális profilját. Az ilyen szoftverrel ellátott hálózatban – amelynek gépei akár több országban is lehetnek – a programok különböző paramétereinek beállításai, a nyomtató-meghajtások és hasonlók nem egy PC-hez kötődnek, hanem a számítógépet használó regisztrált személyhez, akinek a jellemzőit a központi vezérlőgép egy címtárban tárolja. A munkatárs így bármely gépről rácsatlakozhat a hálózatra, jelszavának bebillentyűzése után az operációs rendszer azonnal a megszokott digitális környezetet generálja számára. A Novell új terméke nemcsak Novell Netware, hanem Windows és Unix operációs rendszerre alapozott számítógépes környezetekben is használható lesz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik