Gazdaság

A HUNGEXPO PRIVATIZÁCIÓJA – Aranyosztás

Újabb fordulatot hozott a Hungexpo évek óta húzódó magánosítása. A cégért ringbe szálló fővárosi önkormányzat és a kamarák letettek vételi szándékukról, és megelégedtek az aranyrészvényjogok részbeni megszerzésével. A lépés végre utat nyit a privatizációnak.

Várhatóan a napokban írják ki ismét a Hungexpo Rt. privatizációs tenderét. A legújabb koncepciónak megfelelően az állami kézben lévő 84 százalékos részvénycsomagot nyílt pályázaton kínálják fel. A nyertesnek 3 milliárd forintos alaptőkeemelést is vállalnia kell. Ezt az összeget a leendő szakmai vagy pénzügyi befektetők csak a vásárterület infrastrukturális fejlesztésére fordíthatják, emellett a Hungexpo ingatlanjait kizárólag a társaság alapfeladatainak elvégzésére használhatják. A maradék részvénycsomag 5-10 százalékát a cég dolgozói és menedzsmentje számára tartják fenn.

A hét éve húzódó magánosítást hátráltatta, hogy a fővárosi önkormányzat meg kívánta szerezni a Hungexpo-pakett 25 százalék plusz egy szavazatnyi részét, továbbá – a kamarai törvény tiltása ellenére – a budapesti, illetve az országos kereskedelmi és iparkamara is tulajdont kívánt szerezni a társaságban. Erről most mindannyian lemondtak (az önkormányzat csupán egyetlen részvényt vett meg), mivel az ipari tárcával megállapodtak abban, hogy az megosztja velük a nála lévő aranyrészvénnyel kapcsolatos jogokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik