Gazdaság

Bevallási időszak

TITKOLT DUNAI EGYEZSÉG. A nemzetközi diplomáciai szokásjogra hivatkozva a magyar kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni a vízlépcsőügyben nemrég aláírt magyar-szlovák előzetes szakértői megállapodás szövegét. Ugyanakkor a kabinet – múlt heti döntése értelmében – ez év végéig szeretné elkészíttetni azokat a hatásvizsgálatokat, amelyek segíthetik a végleges magyar álláspont kialakítását.

ADÓZÁSI FEGYELEM. Az idén február végéig a bevallásra kötelezett 473 ezer egyéni vállalkozó közül 105 ezren nem tettek eleget ezen kötelezettségüknek. A társas vállalkozók egynegyede – a 373 ezer érintett közül 95 ezer cég – szintén nem küldött bevallást. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal eközben már 6,5 milliárd forintot utalt vissza azok számára, akik határidő előtt készítették el szja-bevallásukat.

STARTOL A JELZÁLOGBANK. Az induláshoz szükséges engedély megszerzése után, március közepén megkezdi működését a Földhitel- és Jelzálogbank. A 3 milliárd forint jegyzett tőkével alapított pénzintézet az idén 10-11 milliárd forintért kíván kötvényt és értékpapírnak minősíthető jelzáloglevelet kibocsátani, s ezek hozama várhatóan magasabb lesz az értékpapírok kamatánál. A forrásokból 12 milliárd forintért nyújtanak majd ingatlanra alapozott jelzáloghitelt.

LONDONI KÖTVÉNYKIBOCSÁTÁS? Hírügynökségi értesülések szerint magyar illetékesek kamat- és lejáratajánlatokat kérnek egy esetleges 500 millió dolláros kötvényre; londoni bankárok szerint 5 vagy 7 éves lejárat kerülhet szóba. Surányi György jegybankelnök szerint az országnak ugyan nincs szüksége pénzre a nemzetközi kötvénypiacról, ám esetleg – felmérendő a bonitást – mégis kibocsát irányadó kötvényeket.

NÖVEKVŐ KERESETEK. 1998 januárjában a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 60,3 ezer forint volt a versenyszférában, s ez 19,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az átlagot leginkább meghaladó mértékű emelkedést a pénzügyi tevékenységeknél (30,4 százalék) és a bányászatban (25,2 százalék) regisztráltak. A januári nettó átlagkereset a megfigyelt körben 41,1 ezer forintnak felet meg, ami 1997 januárjához viszonyítva 19,4 százalékos emelkedést mutat (lásd a grafikont). A fogyasztói árindexet figyelembe véve, a reálkereset a versenyszférában átlagosan 1,4 százalékkal volt magasabb az idei első hónapban, mint az elmúlt év januárjában.

MÉLYPONTON AZ OLAJÁR. Négyéves mélypontra, 13,5 dollárra zuhant hétfőn a nyersolaj ára, miután a világ olajpiacának legnagyobb szereplője, Szaúd-Arábia közölte: nem csökkenti a termelését. Hazánk számára a hosszú távú áresés több száz millió dollárnyi megtakarítást hozhat, s mérsékelheti néhány nagy vegyipari cég költségeit is.

JÖNNEK A KOPOGTATÓK. Március 13-áig valamennyi választásra jogosult állampolgárnak meg kell kapnia a május 10-i országgyűlési választásokra szóló értesítőt és ajánlószelvényt. A jövendő jelölteknek legkésőbb április 17-ig minimum 750 támogatócédulát kell megszerezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik