Gazdaság

KONCESSZIÓ A GSM 1800-RA – Nem veszik fel

Az utóbbi hetek találgatásaival szemben a választásokig már nem tárgyal a kormány az 1800 megahertzes frekvencia telefonkoncessziójáról. A majdan megnyíló frekvencia újabb távlatokat jelentene a tavalyi évet minden korábbinál jobban záró mobilszolgáltatóknak.

A híresztelésekkel ellentétben a kormány sem a héten, sem mandátuma lejártáig nem tárgyal arról a javaslatról, hogy a jelenlegi GSM mobiltelefon-társaságok versenyben vagy anélkül kaphatják-e meg a jogot a szolgáltatásra az 1800-as megahertzes frekvencián – tájékoztatta a Figyelőt Horváth János, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára. Az is bizonyos, hogy a tendert csak a választások után írják majd ki. A várhatóan jövőre induló szolgáltatás a régit – a lassan telítődő 900-ast – egészítené ki. Az 1800-as frekvencia könnyebben osztható, a sűrűn lakott területeken, a nehezen elérhető betonépületekben pedig hatékonyabban működtethető, tehát a szolgáltatás minőségét javítja. A kormánynak nemcsak a versenyről, hanem arról is döntenie kell, hogy honnan teremti elő azt a becsülhetően 4 milliárd forintnyi összeget, amely az 1800-as sáv kitisztításához szükséges. Egyelőre ezt a frekvenciát többek között a Nemzetbiztonsági Hivatal, a honvédség, és a NATO is használja.

Az új frekvencia a GSM-szolgáltatók számára is új üzleti távlatokat nyithat. A két 900-as cég már most sem panaszkodhat, hiszen 1997-ben eddigi messze legjobb évüket zárták, és immár a Pannon is nyereségesnek bizonyult (lásd táblázatunkat). A Westel 900-nak 1997 végén 360 ezer előfizetője volt (ez mostanra meghaladta a 380 ezret); Sugár András vezérigazgató szerint ez a szám 1998 végére elérheti a félmilliót. A Pannon GSM előfizetőinek köre a tavalyi év zárásakor 260 ezres volt, ami 50 százalékos bővülésnek felelt meg egy év alatt. Mindkét társaság február elején kötött globális műholdas roaming (barangolási) szerződést az Iridium LLC műholdas távközlési céggel. Ennek megfelelően szeptember 23-tól a GSM-szolgáltatók előfizetői saját telefonkártyájukkal (SIM) a világ minden pontjától telefonálhatnak.

A 450 megahertzes sávban működő, a konkurensekhez képest már visszaeső Westel Rádiótelefon Kft. előfizetőinek száma 80 ezer fölötti, év végére viszont a cégnél közel 90 ezret remélnek. A társaság a svédek új, az eddigiektől eltérő antennarendszerre épülő technológiájának mielőbbi hazai bevezetéséről vár áttörést. Szini István vezérigazgató úgy véli, hogy az új technológia adaptálása akár 50 százalékkal is megnövelheti az előfizetőik számát. Idén e cégnél is beindul a roaming-szolgáltatás, egyelőre Közép- és Kelet-Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik