Gazdaság

[ONLINE VÁSÁRLÁS – Hálózati bolthálózatok

Sok minden hátráltatja ma még hazánkban az Interneten működő online boltok létrejöttét. Pedig ilyenek felállításával a termelő vagy a nagykereskedő közvetlenül a végfelhasználónak értékesíthet, s így - kihagyván a hagyományos kereskedelem több láncszemét - akár extra profitra is szert tehet.

Az Internet szülőhazájában, az Egyesült Államokban már jelentős mennyiségű, egyre növekvő összértékű vásárlás zajlik az online áruházakon keresztül. Igaz, ott a helyi hívás ingyenes, s az emberek természetesnek veszik hitelkártyájuk használatát. Az sem mellékes, hogy – az American Internet User Survey legutóbbi felmérése szerint – az amerikai felnőtt lakosság 21 százaléka, közel 41,5 millió ember használja a számítógépes világhálót; a növekedés évi 33 százalékos. A Dohring Company kutatásai pedig azt mutatják, hogy az amerikaiak egyharmada már ma is tájékozódik az Interneten, mielőtt kocsit venne.

Egy fiatal piacon először általában a számítástechnikai alkatrészek vagy komplett konfigurációk jelennek meg a hálózati “áruházakban”. Ezt követően az olyan cikkek kerülnek sorra, amelyek megvásárlásáról a monitorunk előtt ülve is könnyű dönteni: tipikusan ilyenek például a könyvek és a zenei CD-k. Az Internet magyar szegletében is ebből a három termékkörből találhatjuk a legnagyobb online választékot. Több mint 60 ezer CD közül válogathatunk például a ZeneBonában (http://www.zenebona.hu); a HPC Online (http://www.hpconline.com) könyveket és CD-ket kínál; s ugyanebben erős az Internetto áruház is (http://www. contarex.hu/cgi-bin/Stores/internetto.cgi/). A Rex Online Áruház 1996-ban jött létre, élelmiszerek és háztartási vegyi cikkek forgalmazására (http://www.rex.contarex.hu), míg a Comfortnál (http://www.comfort.hu) egye-bek mellett modemekkel, kommunikációs szoftverekkel, hálózati eszközökkel tömhetjük meg virtuális kosarunkat. A tapolcai Maxiprint Design Stúdió (http://www. datanet.hu/netcard/nevjegy/) már az egész világból vehet fel megrendeléseket: az interaktív megrendelőlapon megadhatjuk, hogy kártyanaptárat vagy névkártyát szeretnénk, milyen szöveggel, milyen színben, és kérünk-e hozzá a foglalkozásunkkal vagy tevékenységi körünkkel kapcsolatos illusztrációt. Utóbbi elkészítését rábízhatjuk a stúdióra, de megadhatunk egy Web-címet is, ahol a saját grafikánk vagy fotónk elérhető.

A nemzetközi online értékesítési sikereken felbuzdulva az Apple Computer honi képviselete, a Hungarian Data Systems Kft. január közepén megnyitotta a virtuális Apple Boltot (http://store.apple.hu). Egyelőre csak az Apple termékskála kis része érhető el ezen a helyen, de kaphatók ajándéktárgyak, könyvek és fejlesztőeszközök is. A kínálat együtt nő majd az Apple nemzetközi online fejlesztéseivel, a cég ugyanis folyamatosan terjeszti ki az Amerikában már bevált internetes eladási csatornáit Európára.

Többen próbálkoztak már hazánkban is utazások, üdülések értékesítésével, de átütő sikert ezen a területen még nem sikerült elérni. Gyakori probléma, hogy különböző tartalomszolgáltatók egymással konkurálva igyekeznek egy-egy piacot teljesen átfogni, de csak néhány partnercég kínálatát tudják felmutatni. Máskor nem foglalkoznak az adatok frissítésével, így az egész internetes kiadvány hitelét és értelmét veszti.

A magyar virtuális boltok legtöbbje utánvéttel szállít, vagyis nem történik online pénzügyi tranzakció. Az efféle elektronikus ügyletek általános elterjedését eddig főként a megfelelő adatvédelem hiánya hátráltatta. A vevő ugyanis sosem lehetett biztos benne, vajon egy tisztességes szolgáltatónak, vagy egy szélhámosnak adja-e meg hitelkártyaszámát és PIN kódját. Sőt, még akkor is felléphetett probléma, ha biztonságos helyre érkeztek a paraméterek – “útközben” ugyanis fel lehetett törni a kellőképpen nem titkosított adatokat, így a tranzakciót illetéktelen is elvégezhette, a saját számlája javára.

Ezen problémák leküzdésére fogott össze a Visa és a MasterCard az IBM-mel, s kidolgozták a biztonságos elektronikus átutalás szoftvermegoldását, amely SET néven vált ismertté. Független értékelések szerint az új technológiának köszönhetően öt éven belül mindennapos lesz az Interneten bonyolított vásárlás. A SET a már működő DigiCash, Millicent, Mondex vagy a CyberCash által nyújtott szolgáltatások komoly ellenfele lehet, mivel segítségével az 5 dollár alatti tranzakciók is kifizetődővé válnak.

Ha valaki – akár kereskedőként, akár vásárlóként – SET rendszerű szolgáltatást szeretne igénybe venni, először egy tanúsítványt kell beszereznie, amely egyértelműen azonosítja őt a hálózaton. A tanúsítvány kiadásához az ügyfélnek személyesen el kell mennie a számlavezető, illetve kártyakibocsátó bankjába. A rutinjellegű papírmunkák elvégzése után a hitelintézet értesíti a tanúsítványokat kiadó nemzetközi elektronikus rendszert, hogy új ügyfél fog érkezni. A vásárolni szándékozók egy ingyenes, Electronic Vallet (elektronikus pénztárca) nevű szoftvert is kapnak, amelyet saját számítógépükre kell telepíteniük. A hálózatra történő első csatlakozáskor a program a bank adatai alapján, a nemzetközi központtól beszerzi felhasználója számára az egyedi, személyre szóló tanúsítványt. Ettől fogva a felhasználó a világ bármely pontján működő, Interneten elérhető SET rendszerben vásárolhat.

A virtuális boltok kirakatait bárki nézegetheti; a SET csak akkor lép életbe, ha a felhasználó a “megrendelés” gombra kattint. A tranzakció biztonsága többek között abból adódik, hogy mindenki csak a rá tartozó információkat kapja meg. Például a bankhoz eljut a hitelkártya száma és a lehívásra váró összeg, a kereskedőhöz pedig a rendelés – egymás adatairól azonban nem tudnak. A kereskedő az általa amúgy is használt home banking rendszeren keresztül értesül a hozzá befutott megrendelésekről. Ez a szisztéma biztonságosabb, mint a kártya “lehúzása” egy bolti terminálon, hiszen a kereskedő itt nem juthat hozzá az ügyfél hitelkártya-adataihoz. Magyarországon először az Inter-Európa Bank kísérli meg bevezetni a SET-et, de a http://www.iebset.com címen elérhető kiadvány még technikai előkészítés alatt áll. Az ígéretek szerint a virtuális boltok mellett számos utazási irodába is betérhetünk majd, ahol az utakat nem csak lefoglalhatjuk, hanem ki is fizethetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik