Gazdaság

REPTÉRÜGYLET – Airport Sármellék

Az évek óta parlagon heverő sármelléki repülőtér felvirágoztatására fogott össze Zala megyében több önkormányzat és a megyei kamara. A 408 hektáros terület jelenleg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tulajdonában van, amely mielőbb szeretne pályáztatás útján szabadulni tőle, miután a felújítási beruházások meghaladják az állami cég erejét.

A nyilvántartási érték alapján 2,5 milliárd forintos reptér forgalmi árát információink szerint 700 millióban szabták meg, ám ilyen áron valószínűleg nem talál új gazdára. Eddig egy magyar kft. tett 40 milliós ajánlatot, ám ezt komolytalannak minősítették a vagyonkezelőnél.

A repteret jelenleg a Sármellék és Zalavár önkormányzatai által létrehozott kft. üzemelteti, helyesebben szólva vigyázza: az ÁPV Rt. havi 2,5 millió forintot fizet a társaságnak vagyonkezelés címén. E két település is tagja annak a zalai konzorciumnak, amely 250 millió forintos vételi ajánlattal jelentkezett az ÁPV Rt.-nél. A csoport további tagjai: a Zala megyei önkormányzat, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Hévíz és Zalakaros, valamint a három megyei kamara. A tagok létszáma azonban még nem végleges; mint hírlik, további balatonparti települések is jelezték részvételi szándékukat. Az viszont bizonyos, hogy amennyiben megszerzik a repteret, a vételárhoz egyenlő arányban járulnak majd hozzá.

A szóban forgó reptér része az ÁPV Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank portfoliócsere-csomagjának. A pakkban több olyan ingatlan – így a szentkirályszabadjai reptér – is szerepel, amelyeket a vagyonkezelő nem tudott eddig értékesíteni, “felfuttatásukra” pedig nincs pénze. A 2-3 milliárd forint összértékű csomag tulajdonképpen már előkészítve várja a cserét, de az ÁPV Rt. szívesen kiemel belőle elemeket, ha megfelelő árajánlatot kap rájuk. Ezért is favorizálják a zalaiak akcióját, akik egyébként nincsenek egyedül reptér-hasznosítási terveikkel. Versenytársuk az a török Begendik-csoport, amelyik már a tervezett dél-magyarországi autópálya-koncesszió elnyeréséért is harcba szállt. A törökök állítólag 2 milliárd forintot is hajlandóak lennének áldozni a volt szovjet katonai légibázisra. Az ÁPV Rt.-nél szerzett információink szerint azonban valószínűbb, hogy a reptér tulajdoni jogát a zalaiak kapják meg, akik aztán koncesszióba adják azt a balkáni vállalkozásnak. Ezt látszanak megerősíteni a sajtóértesülések is, amelyek szerint a törökök hajlandóak akár bérbe is venni a sármelléki repülőteret.

Szabó Vendel, a konzorciumi tag Sármellék polgármestere csak az újságokból értesült a zalaiak és a törökök esetleges együttműködéséről, ezért nem tudott konkrétumokkal szolgálni. A szükséges beruházásokhoz azonban nyilván befektetőkre lesz majd szüksége a konzorciumnak, akik annyit vállaltak, hogy a remélt tulajdonosváltás után a nappali, jó látási viszonyok közti repüléshez szükséges invesztíciókat elvégzik. Ez összességében 70-80 milliós kiadást jelentene a tagoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik