Gazdaság

Közös nevező

ÚJABB BŐSI FORDULÓ. Hétfőn előre be nem jelentett, “bizalmas” tárgyalási fordulóra került sor a magyar és a szlovák tárgyalóküldöttség között vízlépcsőügyben. Az eszmecsere egyetlen témája – Nemcsók János szerint – a dunakiliti tározó üzembe helyezése volt. Az államtitkár nyilatkozata utalt rá: a szlovákok is elfogadják, hogy a tározó segítségével oldják meg az Öreg-Duna és a Szigetköz vízpótlását, s a két félnek együtt kell üzemeltetnie ezt a létesítményt és a dunacsúni szlovák művet.

EGÉSZSÉGÜGYI ALKU. Megállapodásra jutott egymással a legnagyobb egészségügyi szakszervezet és a kormányzat. Ennek értelmében biztosítják az idei évre tervezett 16 százalékos egészségügyi béremelés fedezetét, a 13. havi fizetésekre pedig – zömmel költségvetési forrásból, kisebb részt népjóléti minisztériumi keretből – 2,3 milliárdot szánnak.

ÓVATOS OPTIMIZMUS. A Sofres Modus múlt hónapban készített közvélemény-kutatása szerint anyagi helyzetét tekintve a magyar felnőtt lakosság alig 7 százaléka élte meg az elmúlt fél évtizedet felemelkedésként. Ezzel szemben 46 százalékuk szerint romlott a helyzet, s 47 százalékuk értékelte úgy, hogy sikerült megkapaszkodnia. A jövőre vonatkozó válaszok optimistábbak: a nyilatkozók negyede azt reméli, hogy a következő öt évben előbbre juthat, s 57 százalékuk bízik jelenlegi pozíciójának megőrzésében.

NÖVEKVŐ LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁS. A háztartások tavalyi nettó pénzügyi megtakarításának értéke elérte a 702,5 milliárd forintot – ez 89,7 milliárddal több az előző évinél. A legnagyobb mértékben, több mint 100 százalékkal az értékpapír-, illetve a nyugdíjpénztári befektetések bővültek, visszaesett viszont a banki betétek állománya. A devizabetétek és az életbiztosításhoz kötődő megtakarítások csak szerény mértékben gyarapodtak.

IPARI BŐVÜLÉS. Az ipari bruttó termelés volumene 1997 első 11 hónapjában 10,6 százalékkal, míg az exportértékesítésé 33,1 százalékkal volt magasabb a korábbi hasonló időszaknál – jelentette a KSH. A belföldi értékesítés ezzel szemben 1,5 százalékkal csökkent (lásd a grafikont). Az ipari termelés ugyan októberhez képest 2,6 százalékkal visszaesett novemberben, ám még így is 14,2 százalékkal nagyobb volt, mint 1996 ugyanezen hónapjában.

REKORDÉV A TŐZSDÉN. Tavaly csaknem hatszorosára nőtt a Budapesti Értéktőzsde azonnali forgalma: 1997-ben 6736 milliárd forint (duplikált) árfolyamértékben kötöttek üzletet a börzén, a határidős forgalom pedig több mint hétszeresére ugrott. A tőzsdén december végéig bevezetett papírok összértéke 5114 milliárd forint volt, azaz az összkapitalizáció egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett.

FELMENTETTÉK PALOTÁST. A Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában, továbbá büntetlenséget kizáró ok miatt felmentette Palotás János vállalkozót, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnökét az adócsalás vádja alól. Az ítéletet a vád, a védelem és Palotás is tudomásul vette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik