Gazdaság

Év végi hajrá

JAVULÓ FIZETÉSI MÉRLEG. Nem nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya októberben, így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai alapján az első tíz hónapra számított deficit 689 millió dollár volt – ez 438 millióval kedvezőbb a tavaly október végén regisztráltnál. Ennek tükrében már megállapítható, hogy alaposan alultervezték az idei deficitet: az eredeti menetrendben még 2 milliárd dollár szerepelt, ám meglehet, hogy a hiány végül ennek felét sem éri majd el.

IDEGENFORGALMI TÖBBLET. Októberben 160 millió dolláros bevételi többletet produkált a magyar idegenforgalom – derül ki az MNB előzetes adataiból. Az első tíz hónap 1,25 milliárd dolláros aktívumot mutatott, 155 millióval haladva meg a tavalyi hasonló időszak szintjét. Az említett időszakban 32 millió külföldi látogatott hazánkba, ám csak a felük töltött itt egy napnál többet.

MEGLÓDULT TB-HIÁNY. Az Egészségbiztosítási Alap október végi deficitje 50,2 milliárd forint volt, miközben a néhány héttel ezelőtt jóváhagyott pótköltségvetésben az éves hiány mértékét 40,6 milliárd forintban szabták meg. Szakértők szerint az alap deficitje december végéig 55-57 milliárdra nő majd. Ezzel szemben jó esély van arra, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap december végén a tervezett 9,6 milliárdos deficit helyett végül nullszaldóval zár majd.

STAGNÁLÓ SZÁLLÍTÁSOK. A szállítási ágazat az év első háromnegyed éve során összesen ugyanannyi tömegű árut szállított, mint az előző év azonos időszakában. Az áruk 29,9 százalékát vasúton, 54,9 százalékát közúton, 1,4 százalékát vízen, míg 13,8 százalékát csővezetéken szállították. Az ágazat árutonna-kilométerben számított teljesítménye ugyanezen időszakban 3,5 százalékkal csökkent.

ERŐSÖDŐ KIVITEL. Dollárban számítva az első tíz havi export 17,5 százalékkal bővült a tavalyi bázishoz képest, s meghaladta a 15 milliárd dollárt. Az import ugyanakkor “csak” 14,6 százalékkal emelkedett, igaz, értéke csaknem 17 milliárd dollárra rúgott (lásd a grafikont). A külkereskedelmi forgalom passzívuma 1,9 milliárd dollárt tett ki – ez 79 millióval kedvezőbb az egy évvel korábbinál. A fizetési mérleget terhelő passzívum közel 1,4 milliárd dollár volt. Októberben a kivitel 14,8 százalékkal, míg a behozatal 8,2 százalékkal lépte túl az 1996 tizedik havában mértet.

KIUGRÓ TŐKEEXPORT. Az idén az első 11 hónapban több mint ötször annyi magyar tőke áramlott külföldre, mint 1996 egészében: 595 tranzakció keretében 67,8 milliárd forint, azaz 343 millió dollár. A legtöbb magyar tőkét Hollandiában fektették be, összesen 225 millió dollár értékben: idén hazánkból kétszer annyi tőkeexport jutott ebbe az országba, mint amennyi onnan beérkezett.

EMELKEDŐ REÁLKERESETEK. Az elmúlt év októberéhez képest 4,6 százalékkal voltak magasabbak a reálkeresetek az idei tizedik hónapban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete a versenyszférában 62 930 forint volt: 23,4 százalékkal magasabb az előző évinél. A nettó átlagkeresetek ugyanekkor 38 520 forintot tettek ki – ez 23,8 százalékos emelkedést takar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik