Gazdaság

ÚJ MOBILKÁRTYÁK – Plasztikpercek

Szerződéskötés és havi díj fizetése nélkül használhatók a mobiltelefon-társaságok újratölthető egységkártyái. Az új szolgáltatással elsőként a Pannon GSM jelent meg, ezen a héten. A Westel 900 december elsején, a Westel 450 pedig - a piaci tapasztalatoktól függően - három-négy hónapon belül kezdi meg a kártyák értékesítését.

Eddig a világ 17 országában vezették be a hazánkban újdonságnak számító kártyás szolgáltatást. Közép- és Kelet-Európában elsőként a szlovák, majd a cseh és a román szolgáltatók ismertették meg előfizetőikkel a rendszer előnyeit. A szisztéma hasonló a nyilvános telefonkártyákéhoz, azzal a különbséggel, hogy az itt használt SIM-kártya újra feltölthető. A telefontársaságok a kezdőcsomagot gyakorlatilag azonos áron kínálják. A Pannon-csomag például bruttó 39,4 ezer forintba kerül, s a SIM-kártyán kívül két – nettó 7200 forint értékű – Praktikum névre keresztelt kártyát tartalmaz. A Dominó elnevezésű Westel-csomag ára bruttó 33 ezer forint, de ebben csak egy egységkártya található. A percdíjakat figyelembe véve mindez azt jelenti, hogy a ma érvényes normál mobiltarifák két-háromszorosát, esetenként négyszeresét kell 60 másodpercenként kifizetni a szolgáltatásért. (Az idén érvényes mobiltarifákat lásd Figyelő, 1997/8 szám.) Előny viszont, hogy az egységkártyával azonnal lehet telefonálni (készülékvásárlásnál olykor egy hét az installálási idő), továbbá nem kell előfizetői szerződést kötni és havi díjat fizetni, ráadásul a feltöltött kártyák mindenkit figyelmeztetnek az idő múlására. Az egységkártyák valószínűleg a külföldiek körében is népszerűek lehetnek, hiszen használatukkal megspórolhatják a drága roaming-díjat, amelyet a nemzetközi hívások lehetőségéért (barangolás) kell kifizetni. Ugyancsak potenciális előfizetőnek számítanak az önmagukat – vagy hozzátartozóikat, esetleg munkatársaikat és alkalmazottaikat – korlátozni szándékozók.

Szakértők szerint a következő fél évben társaságonként 60-70 ezer új ügyfél bekapcsolódására lehet számítani. Torda Éva, a Westel 900 igazgatóhelyettese a nemzetközi tapasztalatok alapján biztosra veszi a sikert. Ezt arra is alapozza, hogy decembertől a cég egységkártyáit az ország valamennyi postahivatalában megvásárolhatják az érdeklődők. A Pannon GSM szakemberei óvatosabbak: ők néhány hónapig csak a bemutató termeikben és vidéki területi képviseleteiken értékesítik az új mobilkártyákat. Bajor János, a Pannon szolgáltatásfejlesztési osztályvezetője szerint előbb érdemes közvetlenül szondázni a piacot annak érdekében, hogy optimális feltételekkel nyújtsák a szolgáltatást. Jécsy Norbert, a Westel Rádiótelefon Kft. marketing-igazgatója szintén bizonyos benne, hogy ez a lehetőség új rétegeket kapcsolhat be hálózatukba, azt azonban, hogy kiket, egyelőre nem árulta el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik