Gazdaság

ÜZLET AZ INTERNETEN – Pénzháló

A magyar cégek is kezdik meghódítani az Internetet. Az új médiát a kereskedők megpróbálják beépíteni szolgáltatásaikba, de már megjelentek külön a hálóra szakosodott újságok és áruházak is. S bár a piac még kicsi - körülbelül 30-40 ezer magyar, zömében egyetemista böngészi rendszeresen a web-oldalakat -, a szolgáltatók bizakodóak.

Immár több interaktív hálózati újság is működik hazánkban. Az egyik legelsőt, a két éve indult Internettót az IDG Lapkiadó Kft. üzemelteti. Nyírő András, a lap főszerkesztője szerint hetente 12-14 ezer ember látogat el az Internetto ingyenesen olvasható honlapjára. A hirdetésekre alapozva működnek, s az idén már képesek finanszírozni önmagukat. Főváros-központúságukat vidéki és külföldi mutációkkal próbálják meg ellensúlyozni. A szerkesztők ugyan a világ különböző tájairól verbuválódnak, ám olvasóként a magyar közönséget célozzák meg. Az újság népszerűségére építve indították el az Internetto áruházat is, amely CD-ket, játékokat, szoftvereket, hardver-felszereléseket és könyveket forgalmaz. A kereskedelem ugyanúgy zajlik mint a szupermarketekben. A vásárló a főbb kategóriák – mint osztályok – között csatangolva, esetleg ki is próbálva, “kosarába gyűjti” a kiválasztott termékeket. Fizetni postai utánvétellel és hitelkártyával lehet.

Az Interneten bonyolított pénzforgalom – biztonságtechnikai okokból – különösen kényes. Éppen ezért a vásárlótól kérnek egy kártyaszámot és egy meghatalmazást is. Az áruház tulajdonképpen csak közvetítő szerepet tölt be. A megrendeléseket azonnal továbbítják a forgalmazókhoz, akik visszajelzik a vásárlónak a szállítás módját és határidejét. Az “üzletet” egyelőre napi pár száz ember böngészi végig, akik félszáz megrendelést adnak le havonta.

A legtöbb cég azonban ma még csak hirdetésre, vagy legfeljebb rendelés-visszaigazolásra használja az Internetet. Major András, a Soft TH’system kereskedelmi igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: partnereik – főleg a nagykereskedő cégek – inkább személyesen intézik megrendeléseiket. Ők ugyanis még bizalmatlanok a pénz befolyását illetően, s ezért csak árajánlataik frissítésére használják a hálót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik