Gazdaság

Megfogyva bár

TARTHATÓ AZ IDEI HIÁNY. Augusztusban 35,8 milliárd forintra rúgott a központi költségvetés hiánya. Ezzel együtt az első nyolchavi deficit 224,7 milliárd forintot tett ki – ez az 1997-re előirányzott 359,7 milliárd forintnyi, privatizációs bevételek nélküli hiány 62,5 százaléka. A tb-alapok deficitje január-augusztusban 39,4 milliárd forintot ért el.

MEGÁLLAPODÁS A KÖZALKALMAZOTTI BÉREKRŐL. Előzetes megállapodást kötöttek a közalkalmazottak jövő évi béremeléséről a terület szakszervezetei és a kormány képviselői. A dokumentum szerint február elsejétől az e bérek minimumait meghatározó illetménytábla átlagosan 16 százalékkal nő, a pótlékalap pedig 13,5 ezer forintra emelkedik. Az egyezséget akkor véglegesítik, ha az idei infláció nem haladja meg a tervezett 17-19 százalékot, s ha a személyi jövedelemadóról szóló törvény tervezetét a kormány előterjesztése szerint szavazzák meg.

EGYRE KEVESEBBEN VAGYUNK. Magyarország népesedési helyzetét a KSH legfrissebb adatai szerint az amúgy is alacsony termékenység további csökkenése, illetve a még mindig igen magas halálozási ráta jellemzi (lásd a grafikont). Mindezek következtében hazánk lakossága az első félévben 21,3 ezer fővel tovább csökkent: a népesség lélekszáma így az időszak végén 10 millió 153 ezer fő volt.

AUGUSZTUSI FOGYASZTÓI ÁRAK. Júliushoz képest 0,2 százalékkal, 1996 augusztusához viszonyítva pedig 18 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az idei utolsó nyári hónapban. Egy évvel korábban az egy havi növekedés 0,3 százalékot, a 12 hónapos pedig 23 százalékot tett ki. Az év első nyolc hónapjában átlagosan 18,5 százalékkal voltak magasabbak az árak mint az előző év azonos időszakában.

MUNKANÉLKÜLISÉG: ISMÉT EMELKEDÉS. Az Országos Munkaügyi Módszertani Központ adatai szerint júliusban megállt a regisztrált munkanélküliek számának február óta tartó csökkenése: ennek oka a tanulmányaikat befejezett fiatalok tömeges jelentkezése volt. Július végén összesen 468,7 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, ami ugyan 8,8 ezer fővel (1,9 százalék) magasabb, mint a júniusi adat, ám 25,7 ezer fővel (5,2 százalékkal) alacsonyabb, mint az egy évvel korábban mért érték.

DRÁGUL AZ ENERGIA. Október elsejétől ismét nő az energia ára: a gázé átlagosan 3,2 százalékkal lesz magasabb (ezen belül a lakossági 3,5 százalékkal, míg a nem lakossági felhasználású gáz 3 százalékkal drágul), a villanyáram pedig 6,6 százalékkal kerül majd többe. A távfűtés termelői ára átlagban 5 százalékkal emelkedik.

ALÁÍRÁSOK FÖLDÜGYBEN. Hétfő délutánig több mint 277 ezer aláírást gyűjtött össze öt ellenzéki párt és három további szervezet a földtörvénnyel kapcsolatban. Az íveket a Parlamentben átadták Gál Zoltán házelnöknek. A kezdeményezők szerint a kormány törvénytervezete nem zárná ki teljesen a külföldieket a földvásárlásból. Éppen ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a majdani népszavazáskor saját, aláírásokkal megtámogatott kérdésük szerepeljen a szavazólapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik