Gazdaság

CEFTA-CSÚCS – Együtt, egymásért

Múlt heti szlovéniai csúcstalálkozójukon több egymás közötti befektetést szorgalmaztak a CEFTA-tagországok kormányfői. Megállapodtak abban is: tárgyalásokat kezdenek Bulgáriával a teljes jogú tagságról.

Portorozsban a hat CEFTA-állam kormányfője megelégedéssel nyugtázta, hogy – a néhány országban bevezetett piacvédő intézkedések ellenére – dinamikusan bővül a tagországok közötti kereskedelem. Magyarország egyértelműen hasznot húz az együttműködésből: mint az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) adataiból kiderül, az export az első félévben az előző esztendő hasonló időszakához képest lényegesen gyorsabban nőtt, mint az import (lásd a grafikont). Hazánk külkereskedelmi mérlege a CEFTA vonatkozásában számottevő aktívumot mutat. Magyar részről üdvözölték, hogy Csehországban megszűnt az importletét, és a mindeddig protekcionista intézkedésekkel körülbástyázott agrárkereskedelem további liberalizációját javasolták. A kormányfők szorgalmazták a minőségi és származási bizonyítványok kölcsönös elfogadását is.

Minden bizonnyal az árucsere-forgalomra is jótékony hatással lenne a térség működőtőke-beruházásainak növekedése. A miniszterelnökök egyetértettek abban, hogy a tőkemozgást jelentősen ösztönözni kell. Döntöttek továbbá arról is, hogy hamarosan tárgyalásokat kezdenek Bulgáriával a teljes jogú tagságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik