Gazdaság

AZ APEH A FEKETEGAZDASÁG ELLEN – Többen, többet

A feketegazdaság elleni harc jegyében ugyan jövőre újabb "nagy fogakat" nem adnak az adóhatóságnak, a kormány azonban változatlanul fontosnak tartja az adóelkerülők elleni határozott fellépést. Az Apeh például felhatalmazást kap mindazon adatok megismerésére, amelyek az adókötelezettség vagy a költségvetési támogatási jogosultság megállapításához, ellenőrzéséhez szükségesek. A tervek szerint javítják a különböző adóhatóságok közötti információáramlást is.

Eszköz már akad bőven; a további lehetőségek most már a következetes végrehajtásban, a színvonalasabb munkában, valamint az emberi és technikai erőforrások jobb kihasználásában rejlenek – lényegében így summázható a pénzügyi tárca véleménye a feketegazdasági elleni Apeh-fellépés erősítéséről. Ezt a megközelítést húzza alá az is, hogy míg más költségvetési intézményeknél a létszámleépítés volt a jellemző, addig az adóhivatal létszáma – különösen az utóbbi két évben – jelentősen nőtt; igaz, feladatai is szaporodtak.

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása ennek ellenére most is tartalmaz feketegazdaság elleni intézkedéseket. A magyar adómorál még ma is hagy kívánnivalót maga után, nem is beszélve a tb-kötelezettségek teljesítéséről. Éppen ezért azt tervezik, hogy az egységesülő elvek alapján működő adóapparátusok körébe januártól már a tb-igazgatási szerv is beleértendő lesz.

A vámőrségi és az önkormányzati adóhatóságok rendszeresen beszámolnak majd az adóhivatalnak a kiadott jövedéki, illetve a jövedéki termékekkel folytatott kereskedelemre jogosító engedélyekről. Ezen intézmények a jövőben az e témában lefolytatott ellenőrzésekről is kölcsönösen tájékoztatják egymást, illetve részben együtt végzik majd az akciókat.

Az adóztatás eredményessége, az ellenőrzés hatékonysága jelentősen függ attól is, hogy milyen információkkal rendelkezik a hatóság. Éppen ezért az Apeh felhatalmazást kap mindazon adatok megismerésére, amelyek az adókötelezettség vagy a költségvetési támogatási jogosultság megállapításához, ellenőrzéséhez, az adóügyek körülményeinek tisztázásához szükségesek. A hivatal más hatóságok, valamint a gazdasági és a szakmai kamarák adataihoz is hozzáférhet majd.

Ugyancsak az adatokhoz való könnyebb, egyszerűbb hozzájutást segíti a várhatóan két év alatt elkészülő új információs rendszer, a Kator. Ennek révén egyszerűbbé és ellenőrizhetőbbé válik majd az állampolgárok adatszolgáltatása. Az új nyilvántartás a kapcsolt adatbázisok részben ma is használt vállalkozási azonosítóját egységes, mindenki által kezelhető cégazonosítóvá alakítja, s többek között összekapcsolja majd a két nagy tb-pénztár, a különböző magánnyugdíjpénztárak és a KSH adatbázisait is.

Külföldön ugyancsak jelentős jövedelmek keletkeznek, amelyek jó részét nem tüntetik fel az adóbevallásokban. Ezen jövedelmekre ezért az Apeh különös figyelmet fordít: több külföldi adóhatósággal is meglehetősen jó kapcsolatot sikerült kialakítani, melynek keretében kölcsönösen tájékoztatják egymást ezen adatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik