Gazdaság

ŐSZI NYITÁNY A PARLAMENTBEN – Kampányelőzetes

A kormányfő derűlátó országjelentésével kezdte meg őszi jogalkotási munkáját hétfőn az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok frakcióvezetői természetesen kétségbe vonták Horn Gyula értékelését, de a kritikai hangok - a gazdaság fejlődését alátámasztó adatok ismeretében - ezúttal kevésbé voltak átütőek.

Kedvezően halad a kormány gazdasági stabilizációs programjának megvalósulása; ezek után az eredmények megtartása a tét – lényegében így foglalható össze a miniszterelnök parlamenti ülésszakot megnyitó beszédének mondandója, amely választási kortesbeszédre emlékeztette az ellenzéki frakciók vezetőit.

A szócsatákat követően – Kuncze Gábor belügyminiszter előterjesztésével – kezdetét vette az őszi jogalkotási munka is, melynek során összesen 60 törvény-, illetve törvénymódosítási tervezet kerül az országgyűlés elé. (A tavaszi ülésszak idején 84 törvényt, illetve törvénymódosítást szentesített a parlament). Ezen az ülésszakon napirendre kerül többek között az adójegyet bevezető jövedéki törvény, a cégjog átfogó módosítása, de mozgalmas ülésszakra készülhetnek az agrárérzelmű honatyák is. A népszavazási kezdeményezés célpontját, a termőföldről szóló törvény módosítását benyújtja ugyan a Földművelésügyi Minisztérium, de az érdemi vitával várnak a népszavazás eredményére. Földdel kapcsolatos törvény készül a birtokrendezésről és az ingatlan-nyilvántartásról is. Az élelmiszer-gazdaság jövőjét határozza majd meg az agrárgazdaságról szóló törvény. E jogszabály adja meg a keretét a Nemzeti Agrárprogramnak, amelynek szeptember végén folytatódik a vitája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik