Gazdaság

KÖLTSÉGVETÉSI TERVEZET – Nem maradnak adósok

Egyelőre úgy fest: szeptember végéig az Országgyűlés elé juthat a jövő évi költségvetés tervezete, amelyet november utójára elfogadhat a parlament. Bár technikai kérdésekben még lehet nézeteltérés, a fejezetek végszámai körüli viták lezáródtak a tárcák között. Eszerint módosul az iparűzési adó maximális összege és az osztalékadó is.

Jövőre a GDP-hez képest 4,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol a kormány elé terjesztett költségvetési javaslat. A PM tervezete az irányelvekhez képest több ponton bevétel-növekedéssel, illetve -csökkenéssel számol. A társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és az orosz adósságból a tárca tervezői felfelé, míg a vámbevételeknél lefelé módosították a becslésüket. A nyáron kötött megállapodás értelmében nem várható kormányzati módosítás a korábban vitatott honvédelmi, belügyi és önkormányzati költségvetések ügyében. (Az önkormányzatoknak nyújtott központi támogatások tavalyhoz képest 17,7 százalékkal nőnek.) Az adórendszer változásai közül Csobánczy Péter, a PM helyettes államtitkára két lényeges pontot emelt ki. Az önkormányzatok által kivethető iparűzési adó felső határa 1998-tól 1,5 százalékra nő. Fokozatosan áttérnek a nettó árbevételen alapuló iparűzési-adó-fizetésre. A jövő esztendőben az anyagköltség 50, míg 1999-től 100 százaléka lesz leírható az adóból. A PM illetékesei szerint ez a lépés a beszállítói ipar kifejlődését és a termékgyártók helyzetét segíti, a kereskedelmi cégek ugyanakkor rosszabbul járhatnak. A másik lényeges fejlemény, az osztalékadó változásának lényege: ha a befektetett tőke hozadéka meghaladja a – jelenleg 21 százalékos – jegybanki alapkamat kétszeresét, akkor az emelt összegű adó mértéke 35 százalékra nő a január elsejétől hatályos 27 százalék helyett. A változtatás az osztalék formájában kifizetett, “bújtatott” bérek megnyirbálását célozza.

László Csaba helyettes államtitkár szerint a költségvetési fejezetek végszámai már nem változnak, az egyeztetések – a technikai jellegűeket leszámítva – befejeződtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik