Gazdaság

IMF-HITEL UKRAJNÁNAK – Büdzséfoltozás

Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodott annak a készenléti hitelnek a nagyságáról, amelyet az ország költségvetési deficitjének fedezésére kívánnak fordítani. Az IMF feltételei lehetővé teszik azt is, hogy Ukrajna eurókötvényekkel jelenjen meg a nemzetközi pénzpiacokon.

Előreláthatólag augusztus végén dönt a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa az Ukrajnának szánt 600 millió dolláros készenléti hitel folyósításáról. Az összeget az 1997-es költségvetési hiány pótlására fordítanák.

Az elemzők korábban sötét tónusokban festették le az IMF és Ukrajna együttműködését, miután a pénzintézet elutasította a 2,7-2,9 milliárd dollárosra tervezett, Ukrajnának szóló kiterjesztett hitelkeretet (EEF). A pesszimista előrejelzések azonban eltűntek annak hatására, hogy az IMF és a Világbank alapjaiban megváltoztatta kelet-európai és harmadik világbeli stratégiáját.

A nemzetközi hitelintézetek új politikájának lényege a szigorú monetarista követelésekről való lemondás. Míg korábban az IMF-hitelek feltételei szinte kizárólag a pénzügyi mutatókra (az inflációra, a költségvetés hiányára) vonatkoztak, addig az új koncepció már azt kéri számon az államvezetéstől, hogy az a gazdaságpolitika minden terén hatékony irányító tevékenységet végezzen. A washingtoni tárgyalási pozíció módosulására utal, hogy a mostani IMF-emlékeztető már csak 30 pontból álló kötelezettségi listát tartalmaz (a korábbi 41-gyel szemben), és hogy a fő hangsúly a szerkezeti átalakulásra (a szénipar, a mezőgazdaság és a pénzügyi szféra átszervezésére) helyeződik.

Élve az IMF-megállapodás adta lehetőséggel, Ukrajna legalább 500-700 millió dollár értékben kíván külső államadóssági kötvényeket elhelyezni az európai piacokon – nyilatkozta Ihor Mityukov ukrán pénzügyminiszter.

Ukrajna pénzügyi vezetése már 1997 első negyedében meg kívánt jelenni első eurókötvényével, de az állami költségvetési törvény hiányában nem kapott nemzetközi hitelértékelést.

A japán jenben jegyzett szamurájkötvények piaci bevezetése szeptember végén, október elején várható. Egyes értesülések szerint a szamurájkötvények bevezetője a Nomura bank lesz.

Az ukrán pénzügyminiszter közölte, hogy az európai és az ázsiai kötvények piacra dobásától Kijev egymilliárd dolláros bevételt remél, amely összegből az 5,7 milliárd hrivnyásra (1 dollár = 1,85 hrivnya) tervezett 1997-es költségvetési hiányt akarja betömni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik