Gazdaság

EREDMÉNYT NÖVELŐ TÉTELEK

Az egyszeres könyvvezetést alkalmazó kisvállalkozásoknál a leggyakrabban előforduló, az adózás előtti eredményt növelő tételek a következők:

– Lízing miatti adóalap-korrekció: az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozásoknál 1995. január 1-jétől a lízingdíjak költségkénti elszámolása időarányosan történhet. Gép és jármű esetén az elszámolt költségek havi 3 százalékot, ingatlan esetén havi 1,1 százalékot meghaladó részével az adóalapot meg kell növelni. Az adóalap-növelő tétel megállapításánál nemcsak a szerződés szerinti lízingdíjak összegét, hanem az egyéb járulékos szolgáltatások ellenértékét is számításba kell venni.

– A magánszemélyeknek kamatmentesen vagy a jegybanki alapkamatnál, illetve a Ptk. szerinti törvényes kamatnál (évi 20 százalék) alacsonyabb kamat mellett nyújtott kölcsön esetén a kamatkülönbözetnek az adóévre eső részével növelni kell

az adóalapot.

– Nem a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó ráfordításként az adóalap-növelő tételek között kell elszámolni a költségeknek és ráfordításoknak azt a részét, amelyek nem a vállalkozás bevételszerző tevékenységével összefüggésben merültek fel. Ilyenek például az olyan szerződés alapján elszámolt költségek, amelyeknek a piaci értékviszonyok alapján az adózási előnytől eltekintve valós gazdasági tartalmuk nincs. Ilyen az elszámolt ráfordításoknak az a hányada is, amely a vállalkozás tagjának, alkalmazottjának személyes, családi szükségletének kielégítését szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik