Gazdaság

ÜZLET AZ INTERNETEN – Az elektronikus kereskedelemé a jövő?

Harminc országban, mintegy 35 ezer "klubtaggal" indul meg egyszerre az amerikai Internet Tradeline rendszerével az elektronikus kereskedelem. Az elsősorban kis- középvállalkozásoknak ajánlott szolgáltatást Magyarországon és a térség nyolc országában a mások között Demján Sándor és Lőrincze Péter nevével fémjelzett Fair Business Line társaság nyújtja licencszerződés alapján.

Az Interneten keresztüli elektronikus kereskedelem elterjedése világszerte várható. A Forrester Research kutatóintézet előrejelzése szerint például a tavalyi mintegy 600 millió dollárról az ezredfordulóra 66 milliárdra nő az így lebonyolított üzleti tranzakciók értéke. A nagy szoftverházak gőzerővel dolgoznak azokon a technológiai megoldásokon, amelyek biztosítják az ehhez szükséges adatbázis-kezelő, hálózat-menedzselő, adatvédelmi, biztonságtechnikai funkciókat. Az Interneten keresztül lebonyolított tranzakciók olcsók, helyettesíthetik a telefont, a faxot, az utazásokat, nemegyszer a reklámot is, a kínálat és az árak a vásárlók számára könnyen összehasonlíthatók stb. Az Internet azonban ma még igen kusza, szövevényes, nehezen áttekinthető információhalmaz.

A Fair Business Line afféle elektronikus “raktáráruházként” működne, web-lapjain összegyűjtve a kereskedelmi kínálatot, s szolgáltatásai között biztosítva az üzleti tranzakciók elektronikus lebonyolításához, egyebek között a fizetéshez, pénzátutalásokhoz szükséges szoftvereket, megoldásokat is. S míg az Interneten az angol nyelv a domináns szereplő, ebben a rendszerben lehetőség lesz arra, hogy a cégek saját nemzeti nyelvükön bonyolítsák le üzleteiket.

Magyarországon az első hatezer belépő cégnek részvényt is felajánl a Fair Business Line, így a belépési díj – amely egy évre 500 ezer forint – nem költség, hanem befektetés lesz. A rendszer az előzetes kalkulációk szerint országonként 5 ezer belépő estén válik gazdaságosan működtethetővé.

Melyek azok a területek, amelyeken leginkább várható, célszerű az elektronikus kereskedelmi megoldások alkalmazása? A beszerzésekkel (közbeszerzésekkel) foglalkozó szervezetek ezen a mindenki által könnyen elérhető, nyilvános fórumon is megjelentethetnék tenderkiírásaikat; a bankok elektronikus szolgáltatásai világszerte napról napra bővülnek; a brókerek ajánlatokat tehetnek közzé, megbízásokat fogadhatnak el; a biztosítók szintúgy. A kisebb-nagyobb termelő vállalatok és nagykereskedők versenyeztethetik a beszállítókat, mégpedig országhatárok, nyelvi határok nélkül, összegyűjtve az ajánlatokat. A logisztikában, a fuvarszervezésben, a repülőjegy-értékesítésben, a vevőszolgálatban, a marketingben teljesen új módszereket lehet bevezetni az Internet lehetőségeit kihasználva.

Szakértők szerint az új módszerek, a hálózati “piactér” ügyes kihasználása megkönnyítheti a kelet-európai térség vállalkozásainak bekapcsolódását a nemzetközi kereskedelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik