Gazdaság

KELET-EURÓPA A KÖTVÉNYPIACON – Reménykedők

Összesen mintegy másfél milliárd dollár értékű eurokötvény kibocsátásának terveit hozták nyilvánosságra hírügynökségi összefoglalók szerint a közép- és kelet-európai országok.

Oroszország folytatni kívánja aktív részvételét a nemzetközi kötvénypiacokon. Orosz illetékesek korábbi kijelentései szerint a következő kötvény dollárjegyzésű lesz, összegéről még nem nyilatkoztak.

David Levey, a Moody’s nemzetközi hitelminősítő ügyvezető igazgatója megfelelőnek tartja az Oroszországnak adott “Ba2” hitelbesorolást. Márciusban a Standard and Poor’s közölte, hogy egyelőre nem tervezi az Oroszországnak tavaly októberben adott “BB-“besorolás módosítását.

Lengyelország az idén összesen 500 millió dollár összegű kötvénnyel akar megjelenni a nemzetközi piacokon. Az első kibocsátást júliusra tervezik. Az ország a Standard and Poor’s minősítőitől “BBB-“, a Moody’s-tól “Baa3”, az IBCA-tól “BBB” hitelbesorolást kapott.

Ukrajna is hamarosan kéri majd nemzetközi hitelbesorolását – jelentette ki Londonban az ukrán pénzügyminiszter. Ihor Mityukov úgy vélte, hogy az idei ukrán kötvény összege 250-500 millió dollár lesz.

Moldova azt tervezi, hogy májusban dobja piacra első, 80-100 millió dolláros eurokötvényét. A tervezett kötvényösszeg 10-15 százalékát – legkevesebb ötéves lejáratra – az amerikai piacon akarják értékesíteni. Moldova januárban “Ba2” hitelbesorolást kapott a Moody’s-tól.

Litvánia 200 millió dolláros eurokötvényt tervez erre az évre. A balti állam eddig két – egy 60 és egy 50 millió dolláros összegű – eurokötvénnyel jelentkezett. A Moody’s “Ba2” hitelminősítést adott Litvániának.

Szlovénia a tavalyi 325 millió dolláros sikeres kibocsátás után az idén nyáron újabb, várhatóan 300 millió márka értékű eurokötvényt dob piacra. Szlovénia a Moody’s-tól kapott “A3” hitelminősítése a legjobb a közép- és kelet-európai térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik