Gazdaság

Helykeresés

AZ EBRD SZERINT KÖZÉP-EURÓPA TALPRA ÁLLT. Optimista értelmezéssel így is magyarázható a nemzetközi pénzintézet azon stratégiamódosítása, miszerint az újjáépítési és fejlesztési hitelcsomagok szétosztásánál kevésbé kellene kalkulálni a stabilizálódott Csehországgal, Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Szlovéniával.

PRÁGÁBAN MOST KEZDIK A STABILIZÁCIÓT. Vaclav Klaus kormányfő nyilatkozatai világossá tették, hogy az államháztartási kiadások mérséklését célzó gazdaságpolitikai döntéseket a választási ciklus derekán kívánja meghozni. A program részleteit a napokban ismertetik.

MEGINGOTT A TB-ÖNKORMÁNYZATOK VEZETŐINEK POZÍCIÓJA. Viharos körülmények között zajlott le az Egészségbiztosítási Önkormányzat hétfői közgyűlése. A testület MSZOSZ-frakciója sikertelen kísérletet tett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, Cser Ágnes elmozdítására. A kormány jelezte, hogy a főigazgató felmentéséről szóló esetleges tb-önkormányzati döntést megvétózná. Az akció után ellenzéki parlamenti képviselők az Országgyűlésben teregették ki, hogy Simsa Péter tb-önkormányzati alelnök magáncége jelentős tb-tartozást halmozott fel.

A GAZDASÁGI KABINET ELŐTT A NYUGDÍJREFORM TÖRVÉNYTERVEZETE. A kormány elképzelése szerint április végén az Országgyűlés elé terjeszti a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló két törvényjavaslatot. A kormány első félévi jogalkotási tervében szereplő törvényjavaslatok zöme késedelmesen került a képviselők elé.

AZ ÜGYÉSZEK ASZTALÁRA TETTÉK AZ ÁPV RT.-SZOKAI BOTRÁNY AKTÁIT a Fővárosi Főügyészség nyomozóhivatalának munkatársai. Az illetékes ügyészség hamarosan eldönti, hogy vádat emel-e Tocsik Márta ellen adócsalás, Boldvai László szocialista pártpénztárnok ellen befolyással üzérkedés elkövetésének alapos gyanúja miatt.

ERŐSÍTI POZÍCIÓIT AZ ING BANK. Az erre irányuló törekvésről árulkodik, hogy a Dunabank Rt. korábbi megvásárlása után a holland bank vételi ajánlatot tett a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (lásd grafikonunkat!) eladásra váró részvénycsomagjára. A pályázók között szerepel a belga Kredietbank, a szintén belga Eureko-csoport, a német Westdeutsche Genossenschaftsbank Central, valamint a Bank of Ireland is.

MÉRKŐZNEK A KERESKEDELMI TÉVÉCSATORNÁKÉRT. Három befektetőcsoport: az észak-amerikai CME, az MTM-SBS, valamint a német-luxemburgi CLT-UFA nyújtott be koncessziós ajánlatot az Országos Rádió és Televízió Testülethez a két földi sugárzású, országos kereskedelmi televíziós csatorna megszerzésére. Az ORTT április 10-től számítva 60 napon belül dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik