Gazdaság

BOLGÁR STABILIZÁCIÓS PROGRAM – Fizet az IMF

Bulgária még ebben a hónapban hozzájuthat a 657 millió dolláros IMF-hitel első részletéhez, miután a Valutaalap is úgy ítélte meg, hogy az ország teljesítette a kölcsön folyósításának feltételeit.

A Nemzetközi Valutaalap két, összesen 657 millió dolláros hitelt hagyott jóvá Bulgáriának a kormány gazdasági reformprogramjának támogatására, továbbá gabonavásárlásra.

Az egyik kölcsön összege 509 millió dollár; ezt 14 hónapra, készenléti hitel formájába kapja a balkáni ország. A másik, 147 millió dolláros hitel gabonaimportra szolgál. Az IMF-hitel első részletéhez Bulgária április 15-én juthat hozzá.

A bolgár kormány 1997-98-ra szóló gazdaságstabilizációs programja egyebek között szerkezeti reformokat irányoz elő; továbbá a bankszektor felügyeletének szigorítását; számos állami bank és cég, valamint a közüzemi vállalatok felének két éven belüli privatizálását; közvetlen külföldi befektetések engedélyezését a mezőgazdaságban; az árellenőrzés és a kereskedelmi korlátozások felszámolását. A kormányprogram egyik alappillére az IMF által szorgalmazott Valutatanács felállítása az év közepén.

A kormány várakozásai szerint az intézkedések hatására az idei 4,8 százalékos csökkenés után jövőre már 5,7 százalékkal bővül a GDP. Az infláció ütemét az idei 769 százalékról jövőre 14 százalékra szeretnék mérsékelni.

Az IMF szerint a februárban kinevezett ideiglenes kormánynak gyorsan sikerült stabilizálnia az ország gazdaságát. Ennek első jeleként márciusban a havi infláció 12 százalékra csökkent, és stabilizálódott a leva.

Bulgária az idén közel egymilliárd dolláros külföldi adósságot köteles visszafizetni. Az Európai Unió brüsszeli Bizottsága 250 millió ecu-s (285 millió dollár) segélycsomagot javasol Szófiának, az IMF készenléti hitelét kiegészítendő. A balkáni ország, kétoldalú megállapodások révén, 115 millió dollárt vár a 24 legfejlettebb ipari országtól (G-24) is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik